STOP THE PRESS!

Soundtrack – Linnunradan laidalla

linnunradan_laidalla1. Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset 2. Vihreän joen rannalla (kauan sitten) 3. Kultaista sadetta 4. Elämän tarkoitus 5. HIljaa huomiseen 6. Kaikki häipyy on vain nyt 7. Viihteen kuningas 8. Herran tähde 9. Linnunradan laidalla 10. Pahan puun metsä 11. Tien päällä taas 12. Joka päivä ja joka ikinen yö 13. Löydän ja menetän 14. Taivaassa perseet tervataan 15. Tahroja paperilla 16. Pimeyden tango 17. Lajinsa viimeinen 18. Voi kuinka me sinua kaivataan
Arvio: 1,5/5

Elokuun alussa Linnanmäen Peacock -teatterissa sai ensi-iltansa Eppu Normaalin musiikkiin perustuva musikaali ”Linnunradan laidalla”, joka kertoo virallisen tiedotteen mukaan ”sirkusperheestä, rakkaudesta linnunradan laidalla ja viimeisestä kesästä tien päällä. Vanha sirkustirehtööri, kolme perillistä ja sopimus kuoleman kanssa. Legendaarinen rakkaustarina, perinteinen petos ja ratkaisematon riita. Kaikki menetetään, ja kaikki tulee mahdolliseksi”. Nyt tästä musikaalista on julkaistu myös soundtrack, jolla kuullaan 18 kappaletta kapellimestari Antti Vauramon sovittamana ja näyttelijöiden esittämänä.

Soundtrackin suurin ongelma on kappaleiden sovitukset. Vauramon tekemät sovitukset ovat turhan uskollisia alkuperäisille versioille. Onko kyse sitten siitä, että musikaalista on haluttu tehdä täysin ”mainstream”-juttu, joka soveltuu hyvin lähinnä soittolistaradioasemia kuunteleville ihmisille? Ehkä, mutta olisin toivonut kuitenkin sovituksissa jotain omaperäisyyttä. Onneksi joitain helmiä tältäkin levyltä löytyy ja niissä on hieman otettu sovituksellisesti eroavaisuutta alkuperäiseen. Hyvinä esimerkkeinä voi mainita mm. Maria Järvenhelmen tulkitseman ”Joka päivä ja joka ikinen yö” ja Tiina Pirhosen tulkitseman ”Lajinsa viimeinen”.

”Linnunradan laidalla” -soundtrack soveltuu niille ihmisille, jotka ovat musikaalin nähneet ja haluavat muistella sitä musiikin välityksellä. Muille se ei kuitenkaan mitään uutta tarjoa, koska sovituksellisesti ollaan niin lähellä eppumaista saundia, että mielummin kuuntelee sitä aitoa ja alkuperäistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Poko Rekords, 2005