STOP THE PRESS!

Patti Smith – Horses/Horses – 30th Anniversary Legacy Edition

horses_horses1.Gloria (in excelsis deo) 2.Redondo beach 3.Birdland 4.Free money 5.Kimberly 6.Break it up 7.Land: Horses, Land of a thousand dances, La mer (de) 8.Elegie 9.My generation
CD 1: 1975 Original LP
CD 2: 2005 performance at the Royal Festival Hall, London
Arvio: 3/5

Patti Smithin legendaarisen debyyttialbumin ”Horses” julkaisusta on tullut kuluneeksi 30 vuotta. Tätä juhlistetaan julkaisemalla levystä 30-vuotis juhlapainos. Painos sisältää alkuperäisen levyn lisäksi myös vuonna 2005 äänitetyn livetaltioinnin, jossa Horses soitetaan kokonaisuudessaan. Alkuperäinen levytys itsessään on rauhallisen oloinen, aavistuksen kokeilevakin, rock-levytys. Tosin joudun nyt tässä toteamaan, että hieman on saattanut ajan hammas nirhaista tätäkin spektaakkelia. Sillä vaikka tahdonkin vakuuttaa itselleni, että levy on erittäin merkittävä, olen silti hieman hämilläni.

Horses koettelee hermoja olemuksellaan. ”Gloria” pystyy rokkaamaan, mutta ”Redondo beach” tappaa halun elää. Onneksi ”Birdland” vie mukanaan hieman omintakeisemmille vesille. Levyn materiaali muutoinkin heittelee kuulijaa minne sattuu, ja ajoittain tuntuu, kuin olisi jotenkin hukassa. Kun seitsemäs kokonaisuus, ”Land”, alkaa, on olo hämmentynyt. Kappaleen kuunneltuaan ei olo ole yhtään helpottuneempi, koska jotenkin tässä vaiheessa viimeistään on mahdollisuus kadottaa oma itsensä, ja siinä samalla mielenkiinto kuunneltavaan musiikkiin. Kokonaisuuden päätteeksi rämistään melko räkäisesti ”The Who”:n My Generationin merkeissä.

Live-esitys on hieman erilainen. ”Gloria” edelleen rokkaa, ja itse asiassa avaa keikan aivan mahtavasti, mutta Redondoon mentäessä ei hermosolukko pysty venymään. Ja tästä eteenpäin aletaan liikkumaan sietokyvyn äärirajoilla, sillä vanhan naisen rääkyminen on osittain todella rasittavaa kuunneltavaa. Tämän vuoksi Horses-live on melko järkyttävä kokemus, eikä sitä oikein jaksa suositella. Alkuperäinen levy kyllä on kohtalaisen mainio, mutta en näe tällaisessa tuplapainoksessa mitään järkeä. Ehkä kuriositeetiksi keräilijöille.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Sony BMG Music Entertainment, 2005