STOP THE PRESS!

50 Cent – Music From And Inspired By Get Rich or Die Tryin’

50_cent1. Hustlers Ambition 2. What If 3. Things Change – Spider Loc 4. You Already Know – Loyd Banks 5. When Death Becomes You – M.O.P. 6. Have A Party – Mobb Deep 7. We Both Think Alike 8. Don’t Need No Help – Young Buck 9. Get Low – Loyd Banks 10. Fake Love – Tony Yayo 11. Window Shopper 12. Born Alone, Die Alone – Loyd Banks 13. You A Shooter – Mobb Deep 14. I Don’t Know Officer 15. Talk About Me 16. When It Rains It Pours 17. Best Friend 18. I’ll Whip Ya Head Boy
Arvio: 4/5

Mainittakoon heti alkuun, että tämä Get Rich or Die Tryin’ -albumi sisältää samannimisen leffan soundtrackin, eli kyseessä on eri asia kuin samaisen kaverin samanniminen vuonna 2003 julkaistu albumi. Ei ole helpoksi tehty fanin elämää… 50 Cent on ehdottomasti yksi viime vuosien menestyksekkäimmistä rapakontakaisista räppäreistä. Leffaa näkemättä levyä on tietenkin hieman hankala arvioida, mutta keskitytäänpä näin ollen kyseiseen levyyn vain levynä muiden joukossa.

Biisien taustat ovat paikoitellen varsin mehukkaita läskine biitteineen. Kaiken kaikkiaan meininki on varsin vakuuttavaa jenkkiräbää, joka todennäköisesti kyseisen genren ystäville putoaa. Levyllä vierailee muun muassa sellaisia nimiä kuin Lloyd Banks, Mobb Deep, Nate Dogg ja Prodigy. Levyn yleismeininki on enimmäkseen varsin letkeän rentoa, mutta hieman vihaisempaakin uhoa joukkoon mahtuu. Biisien samplevalikoima on hyvällä maulla valittu. Järin nimekkäitä biisejä albumi ei sisällä. Ainakaan perttiperuskuuntelija ei tunnistanut yhtäkään tuttua kappaletta. 50 Centin fanit silti tuskin pettyvät vaikka levyn summamutikassa ostaisivatkin. Sieluni silmin voisin kuvitella kuuntelevani kyseistä levyä kruisaillessani jenkkiraudalla ympäri Bronxin gettoja. Aitoa jenkkiräppiä kuunnellessa sitä ei oikein voi todeta muuta kuin että suomihiphoppareilla on vielä matkaa kuljettavana. Vaikka 50 Cent onkin omalla mantereellaan supertähti, on tietty meiningissä edelleen ripaus katu-uskottavuutta, ja ylituotannosta ei ole oikein jälkeäkään.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by G Unit / Interscope Records 2005