STOP THE PRESS!

Alanis Morissette – The Collection

alanis_morrisette1.Thank you 2.Head over feet 3.8 easy steps 4.Everything 5.Crazy 6.Ironic 7.Princess familiar 8.You learn 9.Simple together 10.You oughta know 11.That I would be good 12.Sister Blister 13.Hands clean 14.Mercy 15.Still 16.Uninvited 17.Let´s do it, let´s fall in love 18.Hand in my pocket
Arvio: 4/5

Joulu se tulla jolkottaa, sen tietää viimeistään siitä, kun levykauppojen hyllyt alkavat täyttyä kokoelmalevyistä. Oman kortensa kekoon haluaa kantaa myös Kanadan virallinen ex-vihainen nainen, nykyinen hyvinkin hengistynyt Alanis Morissette.

Ja jälleen hittivaroitus, tai oikeastaan supermegahittivaroitus. Levy sisältää materiaalia, joita aikoinaan radioasemat kautta tämän suuren maailmamme soittivat niin puhki, että levyt varmasti sulivat soittimiin. Biisit kuten ”You oughta know”, ”Ironic”, ja ”You learn” ovat takuulla tallentuneet useammankin ihmisen muistiin, jos nyt ei ihan loppuiäksi niin ainakin melkein. Mukana on myös muutama eri tv-sarjojen/elokuvien soundtrackeille aikanaan kirjoitettuja kappaleita. Idea on oikeastaan aika mukava, varmasti kukkarotietoisempia Morissette-faneja ilahduttaa tieto siitä, että viiden soundtrack-levyn ostamisen sijaan riittää että hankkii yhden kokoelman. Loput kokoelman biisit on valittu levylle täysin artistin oman valinnan perusteella. Esipuhetta mukaillen, levylle on kerätty lauluja jotka syystä tai toisesta ovat erityisen lähellä Alaniksen sydäntä, vaikkeivat välttämättä esimerkiksi singlelohkaisuja alkujaan olisivat olleetkaan. Mukava ajatus, että ainakin tässä tapauksessa sisältö on valittu nimenomaan artistin eikä levy-yhtiön mielipiteiden mukaan.

Mitä tälläinen kokoelma sitten kuulijalleen antaa? Alaniksen persoonallinen ääni yhdistettynä voimakkaisiin sanoituksiin ja menevään rock-meininkiin nostavat hänen materiaalinsa heti yli keskiverron. Nykymaailmassa, missä paikoitellen kovinkin sieluton radiohuttu dominoi, on aina ilo kuunnella artistia jolla on oikeasti jotain sanottavaa. Toki musiikkimaailmasta löytyy nykyään useampikin ns. ” MTV-kelpoinen vahva naisrokkari”. Eikä persoonallinen lauluääni ei aina takaa vielä sitä, että kappaleissa olisi jotain kovinkin uutta ja innovatiivista. Mutta, se on kokonaisuus joka ratkaisee ja tässä tapauksessa viisari osoittaa plussan puolelle. Nainen, jonka hittianthemin tahtiin varmasti useampikin epäkelpo ex-kumppani on saanut käsilaukusta päähän, ei voi olla ihan hakoteillä.

Ilkeämpi ihminen heräisi pohtimaan, miksi muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen ylipäätään ilmestyy kokoelmalevy? Ollaanko tässä kenties dollarinkuvat silmissä liikkeellä? Jaksaako isoimmat hittinsä jo muutama vuosi sitten tehnyt artisti enää kiinnostaa? Tässä tapauksessa kokoelma on ihan perusteltu. Jos malttaa katsoa radiohittejä pidemmälle (mikäli liika radiosoitto aikoinaan on aiheuttanut kuulijan mielessä kyllästymis-reaktion), huomaa kuuntelevansa levyä, josta löytyy laadukas läpileikkaus erään lahjakkaan naisartistin tuotantoon. Siinä perustelua kerrakseen.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Maveric Records, 2005