STOP THE PRESS!

Samuli Edelmann – Vain elämää 1992-2005

vain_elamaacd1: 1.Kaikki tahtoo 2.Armaan läheisyys 3.(sinä olet )Aurinko 4.Enkelten tuli 5.Kirkossa 6.Veli älä jätä (feat. Mikko Kuustonen) 7.Tuhat yötä (feat. Sani) 8.Sininen sointu 9.Peggy 10.Levottomat (feat. Kata) 11.Viimeinen kesä 12.Pitkä kuuma kesä 13.Ihana ilta 14.Mun sydämellä on kypärä 15.Karavaanari 16.Pienestä kii 17.Valoista kirkkain (megashine remix) 18.Vain elämää cd2: 1.Huilunsoittaja 2.Taivaanvalkea 3.Mä jaksan odottaa 4.Palava pää 5.Sinusta lauluni teen 6.Miten ja miksi 7.Puhdasta vettä 8.Postikortti 9.Yön valot 10.Tiellä muistojen 11.Välillä 12.Sonetti 105 13.Kaikki häipyy on vain nyt 14.Olen luonasi sun (feat. Sani) 15.Oma planeetta (feat. Janita) 16.Kuumailmapallo (feat. Laura Närhi) 17.Lokki ja mä (feat. Mari Rantasila) 18.Niin kaunis on maa (feat. Irina Björklund) 19.Sonetti 20.Outro
Arvio: 4/5

Suomenmaan yksi vahvimmista tulkitsijoista ilahduttaa fanikuntaansa näin sopivasti joulun alla kattavalla tuplakokoelmalla. Vain Elämää -nimen saanut tupla sisältää keskeisimmät Edelmannin levyttämät kappaleet alkaen 1990-luvun alun hiteistä ”Peggy” ja ”Pienestä kii” ja päättyen ennen julkaisemattomaan biisiin ”Taivaanvalkea”.

Levy on varsinainen hittivyörytys ja sen ääressä melkein pökertyy. Useimmat lauluista ovat varsin tuttuja suurelle osalle suomalaisista. Kun säveltäjä-sanoittaja -joukossa ovat mukana kovat nimet Samuli Laiho, Leri Leskinen, Arto Tamminen ja Kalle Chydenius, tietää saavansa laatua. Samojen miesten kynistä on lähtenyt maailmalle monen muunkin artistin suulla laulettuja koko kansan hittejä. Kun tähän keitokseen lisätään niinkin karismaattinen tulkitsija kuin Edelmann, on levystä kovin vaikea löytää vikoja.

Biisilista jo kertoo levyn sisällöstä kaiken olennaisen. Sekaan mahtuu kestoradiohittejä kuten Enkelten tuli ja Tuhat yötä, mutta mukaan on ympätty myös isä-Edelmannin sävellyksiä ja pari itsensä William Shakespearen alkuperäissanoitusta. Duettoja ei myöskään sovi unohtaa, niitäkin löytyy kokoelmalta useampia, alkaen Janitan kanssa esitetystä hitistä ”Oma planeetta”, aina Kemopetrol-yhtyeestä tutun Laura Närhen kanssa laulettuun kappaleeseen ”Kuumailmapallo”. Kepeästä hartaaseen ja melankoliasta toivoon – näillä akseleilla liikuttessa on helppo liikuttaa kokonaista kansaa.

Jos miinuksia oikein etsimällä etsitään, kyllähän jotain pientä aina löytyy. Levy on paikoitellen hieman tuhtia kuunneltavaa. Tähän toki löytyy luonnollinen selitys: mikäli tämäntyyppinen musiikki ei ole sydäntä kovin lähellä, tuplalevyn kuuntelu voi olla hieman raskas kokemus. Plussaa taasen levylle on annettava siitä, että kakkoslevylle on kerätty rauhallisempaa tunnelmaa. Kokoelmalevyt ovat monesti sen verran erikoisesti totetutettuja, että juuri kun pääsee hartaaseen tunnelmaan alkaa rokki jo soida. Sitäpaitsi Edelmann ansaitsee hatunnoston jo pelkästään siitä, että hän on edelleen niitä harvoja artisteja, joka on menestynyt (ja vieläpä ihan syystä) sekä näyttelijänä että muusikkona. Tämä saattaa olla jonkun mielestä hieman kulunut huomautus, mutta onnistumisprosentti näiden kahden genren yhdistymisessä on oikeasti todella pieni. On syytä iloita jos joku siinä onnistuu.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Sony/BMG, 2005