STOP THE PRESS!

Tiktak – Myrskyn edellä

tiktak01. Sankaritar 02. Muututaan 03. Kuka vaan 04. Poltettu maa 05. Viimeisen kerran 06. Siivet 07. Paha sana 08. Yksin ja irrallaan 09. Samantekevää 10. Kaikki hyvin 11. Minä olen yö 12. Miten onni korjataan
Arvio: 3,5/5

Tiktak on yksi Suomen harvoista uskottavista tyttöbändeistä. Paljon on tapahtunut vuosien varrella. Kysymys ei enää ole mistään ihkusta teinityttöbändistä, vaan meininki on jo muutaman vuoden ollut ihan ehtaa pop-rokkia. Kitaraan on tuikattu astetta tujumpaa säröä ja soundi on muutenkin huomattavasti rajumpi kuin ensimmäisten hittien aikoihin. Paikoitellen Tiktakin nykysoundia voisi melkeinpä kutsua hyvinkin Negativemäiseksi kaikessa melankoliassaan.

Jostakin syystä levy kuulostaa välillä turhankin räkäiseltä. Itse kuitenkin laskisin albumin materiaalin sen verran popiksi, että kaikista soittimista olisi varsin mukava saada edes jotakin selvää. Autotallibändiä Tiktakista ei kuitenkaan enää saa oikein tekemälläkään. Pieni miinus on myös annettava aivan liian tummasävyisestä kansilehdykästä, jonka teksteistä ei tahdo normaalissa huonevalossa saada selvää silmiä siristämälläkään. Tumma teksti mustalla pohjalla ei yksinkertaisesti toimi.

Tiktak tarjoaa hyvin pitkälti juuri sen mitä siltä odotetaan, eikä oikeastaan yhtään sen enempää. Levyn kappaleet ovat keskenään riittävän erilaisia, että puutuminen tuskin pääse ainakaan iskemään. Albumin biisien takaa löytyy varsin monta eri henkilöä. Liekö se yksi syy, miksi en saanut levystä järin tukevaa otetta kokonaisuutena. Myrskyn edellä -albumin kappaleet eivät toisaalta muutenkaan pyöri minkään yhtenäisen teeman ympärillä, eikä sen ole todennäköisesti tarkoituskaan olla mitenkään erityisen yhtenäinen teos. Yksi Joulun ehdottomasti toivotuimpia kotimaisia albumeita tämä levy tulee varmasti olemaan. Enkä tosiaankaan usko että Tiktakin ystävät tulevat missään nimessä pettymään, mikäli kyseinen lätty sieltä paketista paljastuu. On hienoa nähdä, että Tiktakilla piisaa paukkuja Suomen musiikkiteollisuudelle varmasti vielä moneksi vuodeksi.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Music 2005