STOP THE PRESS!

System of a Down – Hypnotize

system_of_a_down1.Attack 2.Dreaming 3.Kill rock’n’roll 4.Hypnotize 5.Stealing society 6.Tentative 7.U-Fig 8.Holy mountains 9.Vicinity of obscenity 10.She’s like heroin 11.Lonely day 12.Soldier side
Arvio: 4/5

Armenialainen kansanmusiikki on saanut yllättävän suuren suosion niin jenkkilässä, kuin muuallakin maailmassa. ”System of a down” on nostanut itsensä listalle edellisillä levyillään, ja kun ottaa huomioon musiikin koukkuisuuden, tämä on vähintäänkin erikoista. Mitään kovin konventionaalista populaarimusiikkiahan bändi ei todellakaan soita, vaan melkoisen vaikeasti lähestyttävää on metalli yleensä ollut. Alkuvuodesta putkahtanut Mezmerize-albumi herätti mielenkiintoa, ja tuntui jotenkin osittain jopa kevyeltä. Tupla-annokseksi tarkoitetun Mezmerize-levytyksen toinen puolisko Hypnotize on nyt iskeytynyt kauppojen hyllyille, ja sieltä listoille. Meno jatkuu samanmoisena.

”Attack”:in sahauksesta lähtien tulee sellainen olo, että vihdoinkin tämä bändi on saavuttanut sen tilan, jota ainakin itse olen aina hieman jäänyt kaipaamaan. Itse asiaan päästään ”Kill rock’n’roll”:in melankolisilla sulosoinnuilla, jotka jäävät päähän soimaan välittömästi. Nimikkokappale ”Hypnotize” on itse asiassa todella kaunis ja jopa positiivisia viboja omaava raita, mikä on yllättävää tältä yhtyeeltä. ”Tentative” toistaa teemoiltaan SOADin perinteistä linjaa, mutta soi kuitenkin niin puhtaan kompromissittomasti, ettei tämä seikka haittaa lainkaan. Helmeksi levyltä kuitenkin tahtoisin väkisin nostaa ysiraidan, ”Vicinity of obscenity”. Jopa Mr.Bunglemaisuuksiin taipuva koukkuinen takova ralli on omiaan piristämään labiilia mieltä. Heikoin lenkki levyllä tuntuu olevan melankolinen heviballadi ”Lonely day”, joka on jotenkin linjaton ja liian perinteinen ollakseen kiinnostava.

Mitäs tässä nyt sitten enää enempää tuumailemaan, mehän kaikki jo tiedämme, että System of a down on yksi tämän hetken innovatiivisimpia ja merkittävimpiä metalliorkestereita. Hypnotize on hyvä levy, ja Mezmerizen kanssa putkeen kuunneltuna se on melkoisen täyteläinen paketti. Yksittäänkin se toimii kuitenkin vallan mainiosti, ja siinä on todellisia mahtavuuden hetkiä. Kantaaottava materiaali on mielenkiintoista, eikä se puuduta. Pakko pystyä suosittelemaan!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Sony BMG Music Entertainment, 2005