STOP THE PRESS!

J. Karjalainen – Juhlakokoelma 1981 – 2005

j_karjalainenJ. Karjalaisen juhlaboxi sisältää:
* J.Karjalainen, Suurimmat hitit 1981 – 92 CD:n spesiaalituplana, jossa toisena levynä on DVD, jolla on kaksi J.Karjalaisen ja Mustien Lasien keikkataltiointia (vuosilta 1981 ja 1987), 80-luvun tv-esiintymisiä ja Karjalaisen musiikkivideot.
* J.Karjalainen, Vanhaa Rautaa – Keihäänkärkiä 1992 – 2004 tupla-cd:n.
Arvio: 4/5

J. Karjalaisen ura suomalaisen rockin ympyröissä alkoi jo 80-luvun alussa, kun hän julkaisi yhtyeensä kanssa levyn ”J. Karjalainen ja Mustat lasit”. Muistan vielä tänä päivänä, kuinka hämmennyin kuulessani ensimmäisen kerran tuolta levyltä kappaleen ”Elina, anna tukkasi kasvaa”. Sanoitus kuulosti sen verran naivilta, että se lähinnä huvitti. Tosin yhtä huvittavalta se kuulostaa yhä tänä päivänä. Ensimmäisestä levystä on nyt kulunut 24 vuotta ja levyjä on julkaistu tasaiseen tahtiin. Poko Rekords on tuonut markkinoille juhlakokoelman, joka sisältää kaksi aiemmin julkaistua kokoelmalevyä ”Suurimmat hitit 1982-1992” (1992) ja ”Vanhaa rautaa – keihäänkärkiä 1992-2004” (2004). Mukana on myös dvd, joka sisältää musiikkivideoita, televisio- ja konserttitaltiointeja.

Aluksi tästä kokoelmasta tuli mieleeni lähinnä kylmä rahastus, kun se sisältää jo aiemmin julkaistut kokoelmat. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on rajoitettu painos, joka sisältää myös dvd:n, jota ei varmaan jatkossa irrallisena myydä. (Tosin eihän sitä koskaan tiedä) Toisaalta kaikilla ei välttämättä noita kokoelmia edes ole, niin heille tämä ostos on ehdottomasti hyvä mahdollisuus päästä kiinni Karjalaisen hittituotantoon.

Siinä missä ”Suurimmat hitit” on suoranainen hittikokoelma, niin ”Vanhaa rautaa – Keihäänkärkiä 1992—2004” tarjoaa muitakin kappaleita, kuin radioiden soittolistoilla puhkisoitettuja hittejä. Siksi jälkimmäinen levy saa allekirjoittaneelta enemmän huomiota. Kun molemmat kokoelmat kuuntelee peräkkäin, niin huomaa, kuinka Karjalainen on kehittynyt ajan myötä sekä säveltäjänä että sanoittajana. Vaikka sanoitukset saattavat kuulostaa vielä nykyisinkin hieman naiveilta, niin ne soveltuvat hyvin kappaleisiin ja samalla vievät kuuntelijan mukaansa.

Monet dvd:n musiikkivideoista ovat tuoreempaa materiaalia, mutta onneksi löytyy myös 80-luvun nostalgiaa – Doris. Kyseistä videota en ole aiemmin nähnytkään, se seuraa tuon ajan musiikkivideoiden tyyliä. Ehkäpä parhainta antia ovat televisiotaltioinnit, joissa Karjalainen Mustien lasiensa kanssa esittävät mm. kappaleet ”Karilla on Saksofoni” ja ”Varaani”. Televisio- ja konserttitaltiointien äänet on miksattu uudelleen ja samalla niihin on saatu sopivasti potkua.

Kuten alussa totesin, paketti sopii varsinkin niille ihmisille, joilla näitä kokoelmia ei vielä ole. Toisaalta myös niille kovimmille faneille, jotka ostavat vaikkapa J. Karjalainen -villasukkia, jos niitä vain olisi myytävänä. Eikä hullummasta ostoksesta ole kyse, kun samassa paketissa tosiaan löytyy yllättävän kattava dvd-paketti Karjalaisen esiintymisistä. Iso kiitos suuresta osasta kuvamateriaalista kuuluu tietenkin meidän rakkaalle YLElle, jota onneksi ei vielä ole myyty ulkomaalaisille ja samalla siirretty visuaalista kansallisomaisuuttamme heidän rahakoneistonsa käyttöön. Joten lupamaksujen maksaminen kannattaa aina…

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Poko Rekords, 2005