STOP THE PRESS!

The Shadows – The Final Collection – 2CD’s+1DVD

the_shadows_final_collectionCD 1:
1.Apache 2.Man of mystery 3.The stranger 4.F.B.I. 5.Midnight 6.The frightened city 7.Kon-Tiki 8.36-24-36 9.The savage 10.Peace pipe 11.Shadoogie 12.Quartermaster’s stores 13.Wonderful land 14.Sleepwalk 15.Guitar tango 16.The boys 17.Dance on 18.Foot tapper 19.Atlantis 20.Shindig 21.Geronimo 22.Shazam 23.Theme from Young lovers 24.Perfidia
CD 2:
1.Theme from The deer hunter 2.Midnight cowboy 3.Mustang 4.Cosy 5.Nivram 6.Little ‘B’ 7.The rise and fall of Flingel Bunt 8.Rhythm and greens 9.Genie with the light brown lamp 10.Mary-Anne 11.Stingray 12.Don’t make my baby blue 14.I met a girl 15.A place in the sun 16.The dreams I dream 17.Maroc 7 18.Slaughter on Tenth Avenue 19.Turn around and touch me 20.Jungle jam 21.Let me be the one 22.Don’t cry for me Argentina 23.Rodrigo’s guitar concerto De Aranjuez 24.Riders in the sky
DVD:
Live at the National Exhibition Centre – Birmingham
Arvio: 3,5/5

The Shadows on yksi legendaarisimmista ns. rautalankayhtyeistä. 60-luvulla tiensä aloittanut instrumentaalibändi vaihtoi jäseniä tiuhaan tahtiin ja painiskeli tiensä aina 90-luvulle asti. Bändin tärkein hitti lienee edelleen klassikko nimeltä ”Apache”, jonka tunnistaa kuuro ankkakin. Itse törmäsin orkesterin musiikkiin teinivuosinani bänditoiminnan yhteydessä, joskaan en sittemmin heidän tuotannostaan ole ollut kovinkaan kiinnostunut. The Shadowsin sointi kun on tällaiseksi musiikiksi aivan liian puhdasta. Kun nyt julkaistaan ”The Final Collection” –nimeä kantava kattava kokoelma kitaraista musisointia, on ehkä hyvä vähän verestää muistoja.

Kokoelma on nimensä mukaisesti melko tyhjentävä. Kaikki vähänkin hittipotentiaalia omaavat kappaleet on ahdettu samoihin kansiin. Löytyy tietysti ”Apache”, mutta myös ”The Man of mystery” ja ”Kon-Tiki”, sekä elokuvamusiikkia. Kokoelman ongelma onkin lähinnä se, että se tuo liian selkeästi esiin bändin soundin turhan kirkkauden. Tämä häiritsee minun kaltaistani rosoisemman äänimaailman kannattajaa. Paketissa on mukana myös dvd, jolla on The Shadowsin live-taltiointi. Kuvan ja äänen puolesta taltiointi on todella laadukas, mutta leikkaukseltaan ja sisällöltään se vaikuttaa hieman häiritsevän lattealta. Kuriositeettina se on ihan mukava katsoa, mutta ei siitä mitään erityisiä fiiliksiä saa.

”The Final Collection” on laadukas kokoelma musiikkia, jonka ajattomuus on sen suurin valtti. Mikäli The Shadows on tuntematon orkesteri, mutta kitaravetoinen musiikki kiinnostaa, on tämän paketin myötä oiva tilaisuus tutustua bändiin lähemmin. Mikäli kuitenkin orkesteri on tuttu, ei pelkän live-dvd:n vuoksi kannata vaivautua. Kohtalaisen suositeltava hankinta, joka tapauksessa.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by EMI Music Netherlands B.V., 2005