STOP THE PRESS!

Lapko – Scandal

lapko1.A month among the years 2.The arms 3.Pistol in a way 4.All the best girls 5.Fire horses 6.Scandal 7.Date with time 8.Barrel of the past 9.My cry works 10.Panda eyes 11.The passers by 12.End of the month
Arvio: 4,5/5

Kymmenvuotias Lapko julkaisee toisen pitkäsoittonsa. Levy on nimeltään ”Scandal”, mutta mitään skandaalinsävyistä ei ilmoille silti päästetä. Omintakeisen kuuloinen albumi avautuu hitaasti, mutta varmasti. Melankolista vaihtoehtoista rockmusiikkia on levylle ympätty kahdentoista raidan verran, joka on melkoisen optimaalinen määrä. ”The Arms” antautuu kuulijan kivitettäväksi, mutta ottaa pian valta-asemansa takaisin. Soinnissa on rujoutta, puhtautta, kauneutta ja sympaattista tyylittelyä. Sinkkukappale ”All the best girls” vakuuttaa edelleen ja ”Fire horses” takoo miellyttävää melankoliaansa pääkoppaan tahdistamalla oman mielihyvänsä sydämen rytmeihin. ”Scandal”:in laulussa paistaa läpi jokin häiritsevän populistinen 80-lukulainen syntetisaattorilässytys, joka silti jotenkin sopii kappaleen omituiseen sovitukseen. ”My cry works” tunkeutuu ihohuokosista sisään, mutta samalla lievittää tuskaa. Kun ”The Passers by” aloittaa kulkunsa kohti korvakäytäviäni, olen tavallaan jo hieman täynnä bändin soitantaa. Silti kappale osaa antaa ajatuksille tilaa, ja kuitenkin se vaatii sen verran paljon, että sen mukaan pakostakin antautuu kokonaan.

Livenä Lapko on erittäin vakuuttava. Levyllä bändi on vähintäänkin yhtä mainio. Laulun Brian Molkomaisuus ehkä hieman välissä hätkähdyttää, mutta kun bändin soitto taas on koukkuista fiilistelyä, ei minkään sortin kopioimisesta voi ikinä puhua. Lapko on omaleimainen, mutta ei kuitenkaan liian vaikea pala. Se tosin vaatii kuuntelijalta enemmän, kuin keskiverto orkesteri, mutta päästessään sisälle saa kuulija siitä irti paljon enemmän. ”Scandal” on melkoisen mainio levytys. Lapko on mahtava bändi. Mitä tässä nyt muuta voisi enää sanoa? Suosittelen!

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Fullsteam Records, 2006