STOP THE PRESS!

Original Motion Picture Soundtrack – Walk the Line

walt_the_line1. Get Rhythm 2. I Walk the Line 3. Wildwood Flower 4. Lewis Boogie 5. Ring of Fire 6. You’re My Baby 7. Cry Cry Cry 8. Folson Prison Blues 9. That’s All Right 10. Juke Box Blues 11. It Ain’t Me Babe 12. Home of the Blues 13. Milk Cow Blues 14. I’m a Long Way from Home 15. Cocaine Blues 16. Jackson
Arvio: 4,5/5

Vuosikymmenien aikana on lähinnä tehty elämänkertaelokuvia muusikoista, jotka ovat poistuneet keskuudestamme. Tietenkin poikkeuksia on, mutta niiden määrä on hyvin vähäinen. Tuorein näistä on James Madgoldin ohjaama “Walk the Line”, joka kertoo yhdysvaltalaisesta countrylaulajasta ja lauluntekijästä Johnny Cashistä (1932-2003). Häntä elokuvassa esittää Joaquin Phoenix ja hänen vaimoaan June Carter Cashia Reese Witherspoon.
Soundtrack on sinällään erikoinen tapaus, että näyttelijät tulkitsevat elokuvan kaikki kappaleet. Yleensä “ääniraita” on koostettu elokuvan esikuvien alkuperäisistä tulkinnoista, joka toisaalta on hyvä asia, jos näyttelijä ei pysty tulkitsemaan lauluja oikealla tunnelmalla tai tyylillä Tällä kertaa tätä ei tarvittu ja onneksi niin, sillä näin tiukkaa soundtrackia allekirjoittanut ei ole kuullut pitkään aikaan.

Levyn käynnistää rockabillymainen “Get Rhythm”, joka pistää vauhtia kuuntelijan töppöseen. Phoenix ei tulkinnassaan yritä imitoida Cashia, mutta onnistuu tuomaan lauluunsa kuitenkin esikuvansa vivahteikkutta. Tämän jälkeen levy jatkuu tutuilla Cashin hiteillä kuten “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Cocaine Blues” ja tietenkin “Ring of Fire”. Näissä Phoenix tulkitsee sellaisella tyylillä, ettei ole mikään ihme, että herra palkittiin Golden Globella tammikuussa. Eikä “pekkaa pahemmaksi” jää myöskään Reese Witherspoon, joka vetäisee hempeällä tavalla koskettavan kappaleen “Wildwood Flower” ja räväkämmän “Juke Box Blues”. Tulkintojen perusteella voisi kuvitella, että hänessä olisi ainesta countrylaulajaksi asti, sillä hänen äänenkäyttönsä soveltuu erinomaisesti kyseisen musiikkigenren lauluihin. Mukana on myös muutamia muiden näyttelijöiden esittämiä lauluja, joista ehkä onnistunein on Elvis Presleytä esittäneen Tyler Hiltonin kappale “That’s All Right”. Silmäni suljettuani valkokankaalta muistunut kohtaus välähtää nopeasti muistista “aivojen elokuvateatteriin”, sillä sen verran tehokas esitys oli ja näin se musiikin kautta palasi takaisin. Levyn päättää sitten Phoenixin ja Witherspoonin duetto “Jackson”, eikä parempaa lopetusta tälle soundtrackille olisi voinut saada.

Olin aivan sanaton kuultuani levyn ensimmäistä kertaa cd-jukeboxistani, sillä se jysähti tajuntaani kuin moukarilla olisi lyöty. Jokaisella kuuntelukerralla levy kuulostaa entistäkin paremmalta, eikä siihen kuitenkaan kyllästy. Levyn tuottajana on toiminut legendaarinen root-musiikin “asiamies” T Bone Burnett, joka itsekin soittaa muutamilla kappaleilla. Hänen ansiostaan saundi kuulostaa sopivan vanhalta, mutta kuitenkin tarpeeksi tuoreelta. Kerrassaan loistava levy ollakseen elokuvan soundtrack.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Wind-up Records, 2005