STOP THE PRESS!

Lenny Kravitz – Greatest Hits – Limited Tour Edition cd & dvd

lenny_kravitz1. Are You Gonna Go My Way 2. Fly Away 3. Rock and Roll Is Dead 4. Again 5. Dig In 6. It Ain’t Over Til It’s Over 7. Can’t Get You Off My Mind 8. Mr. Cab Driver 9. Heaven Help 10. American Woman 11. Where Are We Runnin’? 12. Stand by My Woman 13. Always on the Run 14. I Belong to You 15. Believe 16. Let Love Rule 17. Black Velveteen DVD: 1. Always on the Run 2. Are You Gonna Go My Way 3. Fly Away 4. American Woman 5. Dig In 6. Where Are We Runnin’?
Arvio: 4,5/5

Siinä missä Pelle Miljoona mainostaa joukkoliikenteen olevan ”siististi cool”, voisi Lenny Kravitzia kutsua määritelmällä ”siististi rock”, ja paikoitellen myös ”siististi smooth”. Eihän siitä mihinkään pääse, että Kravitz on onnistunut yhdistämään onnistuneesti musiikissaan kelvollisen rock-musisoinnin ja samettisen makuuhuonesoundin. Lisätään soppaan vielä taito kirjoittaa tarttuvia riffejä ja siinähän se on: yksi myöhempien aikojen menestyneimpiä muusikoita. Myöskään MTV:n luoma musavideoaika yhdistettynä Kravitzin varsin säälliseen ulkonäköön ja osaavaan markkinointitiimiin toki on varmasti edesauttanut menestystä.

Silti tämän Greatest hits- kokoelman kuunneltuaan päällimmäisenä mielessä on ehdottomasti Kravitzin kiistaton lahjakkuus hittien tekoon. Paketti on sanansa mukaisesti vain suurimpia hittejä sisältävä pläjäys. Joukossa on ainoastaan muutama biisi, joita ei välttämättä tunnista oitis nimeltä, ellei satu omistamaan Kravitzin aiempia levyjä. Näin ollen levy todellakin on oiva ostos niille, jotka eivät jaksa tai halua kerätä miehen koko tuotantoa, vaan tahtoo vain olennaisen samassa paketissa. Toisaalta taas, tosifanille tämä lienee turha ostos ainakin noin musiikin puolesta. Sen sijaan paketissa mukana tuleva dvd saattaa kiinnostaa sitäkin enemmän. Mukana on siis kuusi kappaletta musavideoita. Tämä tietysti miellyttää varmasti useammankin fanin paitsi mieltä, niin myös silmää. Ja tarkennan vielä siis sen verran, että arvostelussa ollut levy on vuonna 2005 julkaistu Greatest Hits- Limited tour edition. Vuonna 2000 on julkaistu sama levy samoilla kansilla, mutta ilman bonus dvd:tä ja kahta tässä olevaa biisiä (”Dig in” ja ”Where are we running”).

Mitä Kravitzin musiikkiin tulee, luultavasti useimmat meistä osaavat mainita ainakin yhden hänen biiseistään ellei ole aivan tynnyrissä kasvanut. Toki joukossamme on varmasti myös niitä, joita Kravitzin paikoitellen persoonallinen lauluääni ja siitä iänikuisesta rakkaudesta laulaminen tympii. Siinä tapauksessa kannattaa pysyä kaukana, sillä tämä levy tihkuu siirappia enemmän kuin laki sallii.

Siinä missä levyn rockimpaa asennetta edustaa hendrixmäinen ”Are you gonna go my way”, softis-osastolla tarjoillaan helmiä aina yhdeksänkymmentäluvun alun ”It ain’t over til it´s over”ista aina vuosituhannen vaihteen ”Again”iin. Kokonaisuutena levy perustelee sen, miksi Kravitzin ura on jatkunut näinkin pitkään (tämän levyn varhaisimmat biisit ovat vuonna 1989 ilmestyneeltä albumilta). Vaikka uusimmaiselta Baptism-levyltä mukaan on mahtunut vain 1 biisi, Kravitzin ura tuskin vetelee viimeisiään. Tämän levyn kuultuaan voi paremminkin heittäytyä luottamaan siihen, että tulevaisuus tuo tullessaan vielä paljon korvakarkkia Kravitzin putiikista.

Katja Kontio for smackthejack.net

photo´s copyright by Virgin / EMI, 2006