STOP THE PRESS!

Ensiferum – Dragonheads

ensiferum1. Dragonheads 2. Warrior’s quest 3. Kalevala melody 4. White storm 5. Into hiding 6. Finnish medley: Karjalan kunnailla / Myrskyluodon Maija / Metsämiehen laulu
Arvio: 3/5

Sankarihevin kotimainen ilmentymä Ensiferum on tehnyt miekanheilutusmusiikkiaan jo 10 vuoden ajan. Bändin tuotantoon kuuluu kaksi kokopitkää levytystä, nippu demoja, ja uusimpana julkaisuna Dragonheads -niminen EP, jolla kuusi raitaa taattua Ensiferum-tuotantoa. Jo nimikkoraita kertoo, mistä musiikissa on kyse. Melodista, saatanallistakin, mutta ennen kaikkea pakanaiseen paatokseen kallistuvaa hevimusiikkia bändi soittaa, ja tekee se sangen taidokkaasti. Sävellyspuoli tuntuu olevan hyvin hallussa, joskin lauluissa olisi toivomisen varaa. Vitosraita ”Into hiding” sahaa miellyttävästi, ja tuo samalla esiin mustemman metallin synkimmät puolet.

Kotimaisuusaste nousee kummasti, kun kotimaisista ”folk-kappaleista” koottu medley lävähtää korviin. Vaikka kovin synkeällä linjalla lähdetään liikkeelle, Metsämiehen laulun myötä hymy kyllä leviää kasvoille. Ensiferum on aidosti omaa itseään, eikä pyri olemaan mitään muuta. Se ei tahdo olla teennäinen, vaan tekee musiikkinsa juuri niin, kuin tahtoo. ”Dragonheads” on musiikillisesti mielenkiintoinen pieni julkaisu, jota kuuntelee ihan mielellään Teräsbetonin ja Verjnuarmun kera.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Ranka Publishing, 2006