STOP THE PRESS!

Downstairs – Coward Constrictor Cries for Chivalry

downstairs21. Flames On Pretty Spain 2. Wet From Sucking Cones 3. Kissing Vertigo 4. Mouthful Of Mutiny 5. We’ve Got Cobras In Our Organs
Arvio: 5/5

Kiitos, lisää tätä! Positiivisena yllätyksenä ep:llä ”Shotgun Hullabaloo” tietoisuuteni itsensä kammennut Downstairs julkistaa uuden omakustanteen. Viisi uutta rallia sisältävä ”Coward Constrictor Cries for Chivalry” tosin hieman epäilytti, koska ei tuollaista levyn nimeä ihan kauhean tosissaan voi ottaa (vai viitataanko tässä kenties noise-orkesteriin nimeltä CCCC?). Onneksi kuitenkin musiikillinen anti on edelleen sitä itseään.

Aloitusraita ”Flames on Pretty Spain” on koukkuinen, mutta yllättää pienillä puhtailla osuuksillaan. Raaka huuto on vaihtunut hieman hiotumpaan tulkintaan. Kakkosraidalla jo otetaankin enemmän etäisyyttä takovaan hardcoreen, ja tuodaanpa elementtejä jopa popularistisesta rock-musiikistakin. Tosin sovituksellisesti biisi ei jätä kylmäksi, vaan on sangen tylyä paahtoa. ”Kissing Vertigo” esittelee melodisemman puolen Downstairsista, joka selvästi piristää ja värittää musiikillista antia. ”Mouthful of Mutiny” taas palauttaa soiton sinne, mistä lähdettiin, eli raakaan ja koukkuiseen punkmättöön. Ep:n päättävä ”We’ve got cobras in our organs” on juuri täydellinen päätös levylle, sillä sen totaalisen kompromissiton sovitus on mitä maukkainta kuunneltavaa.

Minä jään odottelemaan pitkäsoittoa. Sen on pakko olla tulossa, eihän tässä muuten ole mitään järkeä, sillä paljon huonommat bändit tekevät kokoajan levyjä kuurojen levy-yhtiöpomojen kustannuksella. Downstairs on eittämättä loistava orkesteri, jonka tahtoisi soivan ihan radiokanavillakin, vaikka kovin populistista bändin tuotanto ei olekaan. On se silti paljon parempaa, kuin moni muu soittoaikaa saava huonous.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Downstairs, 2006