STOP THE PRESS!

Juliet Jonesin Sydän – Helppo elämä

helppo_elamaCD 1:
1. Helppo elämä 2. Albania 3. Meidän talossa 4. Perjantai- ilta 5. Kuka tekis Hectorin eteiseen 6. Haluan olla poikaystäväsi 7. Huonoa musiikkia 8. Täällä minä en mitään tee 9. Rakkauslaulu 10. Balladi kolmesta rosvosta 11. Käymme yhdessä ain 12. Vallankumous 13. Paha nainen 14. Aurinkorannalle 15. Jänis 16. Juliet Jones 17. Kissat 18. Jupiter
CD 2:
1. Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin 2. Jussi and the Boys 3. Hampurissa 4. Paratiisiin 5. Kantri 6. Uskonto, laskento, lukeminen, laulu 7. Duetto (Kadonnut nainen) 8. Suudelma vielä 9. Neljä miestä 10. Kun isänmaa kostaa 11. Työläiset 12. Valaiset yön 13. Tulipunaruusut 14. Iskelmä 15. Aivan sama 16. Cowboy 17. Veijari ja pyhimys 18. Räkänokka
Arvio: 3,5/5

Juliet Jonesin Sydän on yksi niistä 80-luvulla uransa aloittaneista suomirokin edustajista, joita meikäläinenkin kuunteli sangen suurella innolla. Kuitenkin 90-luvulle astuttaessa olin valmis pyyhkimään suomirokin tahrimat käteni grungen pyyhkeeseen ja kääntämään uuden sivun musiikin kuuntelussa. Sittemmin olen jäänyt kaipaamaan JJS:n ensimmäisiä levyjä, jotka tuli hukattua jonnekin divareiden syövereihin. Kun Poko julkaisee bändin tuotannosta kokoelmalevyn, joka vielä on tuplalevy, eittämättä kiehtoo kohdata vanhat suosikkibiisit uudelleen. Muistot vain usein ovat ajan kultaamia, joten hieman varautuneesti tartun kokoelmaan nimeltä ”Helppo elämä”.

En paneudu 90-luvun Julietteihin, sillä niissä ei pahemmin ole kuunneltavaa. Kappaleet ”Aurinkorannalle” ja ”Iskelmä” tekevät tämän varsin selväksi. Ei, minä paneudun niihin kappaleisiin, jotka itse joskus koin tärkeiksi. Nimikkokappale ”Helppo elämä” tietenkin kriittisenä kannanottona pintaliitäjiä kohtaan on ehkä hieman kulunut, mutta jotenkin se edelleen toimii. ”Täällä minä en mitään tee” kolahtaa, ja luo ihan kivan fiiliksen, mutta mikä eniten sykähdyttää edelleen, on ”Vallankumous”, joka on aina vain yhtä ajankohtainen. Tietysti kokoelmalta löytyy myös klassikko ”Rakkauslaulu”, kaikkien ryyppylaulujen kuningas ”Suudelma vielä”, sekä aikoinaan itsestäänselvyyden esille tuonut ”Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin”. Tähän samaan kastiin kuuluu myös ”Kantri”, joka myös tilittää miehen kohtaloa kylmässä maailmassa. Raaempaa JJS:ää edustavat kappaleet ”Hampurissa”, ”Juliet Jones” ja ”Kun isänmaa kostaa”, joiden tinkimätön rujous kuulostaa edelleen naivistiselta, mutta ihanan tylyltä.

Kokoelma on kohtalaisen kattava katsaus bändin urasta, joskin itseäni suuresti harmittaa, ettei debyyttialbumin Politiikkaa-kappaletta ole mukana. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että 90-luvulle saavuttaessa ei JJS:n musiikkia ihan oikeasti enää jaksa kuunnella. Särmä puuttuu lähes kokonaan. Levyllä on runsaasti juuri 90-luvun materiaalia, jonka olemassaoloa en ole koskaan pyrkinyt noteeraamaan mitenkään. En nytkään, sillä kun se ei auennut aikanaan, ei se voi aueta nytkään. Kaikesta huolimatta Juliet Jonesin Sydän on juuri kolmen ensimmäisen levynsä ansiosta tärkeä orkesteri kotimaisen musiikin historiassa, ja siksi ”Helppo elämä” kokoelma on suositeltava hankinta bändistä tietämättömälle.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Poko Records, 2006