STOP THE PRESS!

Pain Confessor – Fearrage

pain_confessor1.Path To… 2. Ruin 3. Nemesis 4. Fall On Evil Days 5. Feardom 6. Life Keeps Bleeding 7. Another Door 8. Pathetic Little Soul 9. Butterfly 10. Powderburns 11. Dna of a God
Arvio: 3/5

Pain Confessor on uransa vuonna 2002 aloittanut Hämeenlinnasta ponnistava metallijyrä, jonka tarkoituksena on tuoda esille jäseniensä käsityksiä elämästä ja varsinkin sen synkistä puolista. Ensilevytys ”Turmoil” (2004) sai kehuja valtamedioissakin, ja bändi on ahkerasti pyrkinyt kiertämään Suomea levittäen synkkää sanomaansa. Uusi levy ”Fearrage” hidastaa tempoa aavistuksen edeltäjästään, joka on itse asiassa ihan hyvä asia.

Levy on heti alusta lähtien päättäväinen. Se ei pyri päästämään kuulijaa helpolla, mutta antaa silti sen verran tilaa, että kuuntelukokemus on melko miellyttävä. ”Path to” ja ”Ruin” ottavat heti turhat luulot pois, ja ovatkin mitä mainioin avaus tällaiselle levylle. Musiikki pureutuu kunnolla pääkoppaan, osittain ahdistaa, osittain raikastaa ja puhdistaa. Sinkkuna julkaistu ”Fall on evil days” ei oikein kuitenkaan enää vakuuta, sillä se pyrkii olemaan turhan melodinen, eikä oikein kanna vastuutaan asiallisesti. Samaa oikuttelua voi kokea vitosraidalla nimeltä ”Feardom”, joskin biisi kokonaisuutena tarjoilee sangen kattavan ja raa’an paatoksen. ”Another door” laskee tempoa todella paljon, ja koettaa olla jopa kaunis. Tämä on ongelmallista orkesterin ollessa rujo ja takova.

Pain Confessor on kyllä tiukkaa vatkausta, mutta jotenkin siitä puuttuu se viimeinen niitti, jolla kuunteleminen tuntuisi makoisalta. ”Fearrage” ei ole tarpeeksi raskas, ja vaikka siinä on todella hyviä hetkiä, siinä on myös paljon hieman onttoa puurtamista. Varsinkin ”Pathetic little soul” kummastutti suunnattomasti, koska siinä metalli lähenee jo niin paljon pop-musiikkia, että hymy nousee kasvoille. Ei tämä huono levy ole, ei missään nimessä. Mutta ei nyt mikään timanttikaan.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Johanna Kustannus Oy, 2006