STOP THE PRESS!

Bruce Springsteen & The E Street Band – Hammersmith Odeon, London ’75

springsteenCD1: 1.Thunder Road 2.Tenth Avenue Freeze-Out 3.Spirit In The Night 4.Lost In The Flood 5.She’s The One 6.Born To Run 7.The E Street Shuffle 8.It’s Hard To Be A Saint In The City 9.Backstreets
CD2: 1.Kitty’s Back 2.Jungleland 3.Rosalita (Come Out Tonight) 4.4th Of July, Asbury Park (Sandy) 5.Detroit Medley 6.For You 7.Quarter To Three
Arvio: 3,5/5

Kukapa ei olisi koskaan kuullut Bruce “The Boss” Springsteenistä. Mies on tehnyt verrattaen pitkän rock-uran. Kolmenkymmenen vuoden aikana tarttuvia megahittejä on kertynyt varsin sopivasti, joskin viime vuosina meininki onkin ollut hieman hiljaisempaa. Viime vuonna pitkästä aikaa kiertueen tehnyt Bruce päätti kaivella arkistojensa kätköistä yhden hänen omasta ja monien fanienkin mielestä parhaista keikkataltioinneistaan. Aiemmin vain DVD:nä sekä erinäisinä bootleggeinä liikkeellä ollut vuoden ’75 Hammersmith Odeonilta äänitetty keikka todistaa todella sen tosiasian, että Springsteen on aina ollut ehdottomasti parhaimmillaan livenä, eikä niinkään studioalbumeillaan. Vaikka cd-versiosta esiintymisen visuaalisuus tietenkin katoaakin, voi bändin energian silti aistia. Sävellyksinä Springsteenin kappaleet eivät ole mitenkään massiivisen omaperäisiä, vaan ne nojaavat lähinnä perinteisiin blues- ja rock-kaavoihin. Pääasia tuntuu olevan kuitenkin siinä, että soittamiseen pyritään puhkumaan mahdollisimman paljon sielua sekä hyvää henkeä. Springsteenin tulkinta on paikoitellen sen verran epäselvää, että näin keskinkertaisella kielipäällä sanoituksista ei oikein tahdo saada selvää, mikä syö tällaisesta tarinavetoisesta rockista hieman pohjaa, etenkin jos ei biisejä tunne ennestään.

Mikäli miehen uran alkupään tuotanto ei ole täysin hanskassa, saattaa levyn biisivalikoima kuulostaa hieman oudohkolta. Itse tunnistin lähinnä Born to run -biisin, mikä lieneekin koko tuplalevyn tunnetuin hitti. Vaikka albumi onkin varsin kovaa rautaa, on sanottava, että mikäli Springsteen ei ole aiemmin isommin kolahtanut musiikkimakuun, ei tämä konserttilevy välttämättä tee suurta muutosta asiaan. Itse suhtaudun albumiin hieman kaksijakoisesti. Toisaalta kappaleet ovat sanalla sanoen paikoitellen tylsiä. Toisaalta samalla bändi soittaa kuitenkin niin massiivisesti ja uskomattoman hienosti yhteen, että kylmiltä väreiltä on vaikea välttyä. Cd:n menevimpiä kohtauksia kuunnellessa tulee lähinnä toive nähdä samainen konsertti DVD:ltä.

Vääräleukaisempi voisi todeta, että Bruce Springsteen on lievän aasinsillan kautta tietyssä mielessä suorastaan ajankohtainen Suomessa juuri nyt. Hänen luottorumpalinsa “Mighty” Max Weinberghän tunnetusti soittaa bändeineen vast’ikään kotimaassammekin vierailleen, puolijumala Conan O’Brienin, tv-showssa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony BMG Music Entertainment, 2006