STOP THE PRESS!

Placebo – Meds

placebo21. Meds 2. Infra-red 3. Drag 4. Space Monkey 5. Follow the cops back home 6. Post blue 7. Because I want you 8. Blind 9. Pierrot the clown 10. Broken promise 11. One of a kind 12. In the cold light of morning 13. Song to say goodbye
Arvio: 4,5/5

Placebon viides kokopitkä ”Meds” jatkaa synkistelyä tyylikkäästi ja varmalla otteella. Bändihän julkaisi vuonna 2004 singlekokoelman ”Once more with a feeling”, ja hiljaiseloon onkin jouduttu tyytymään parin vuoden ajan. Kevät 2006 pisti radioaalloille soimaan kaksi varsin mielenkiintoista sinkkulohkaisua. Because I want you jaSong to say goodbye ovat sangen erilaisia, joskin niissä on tyypillisiä Molko-maneereja. Levyn odottaminen onkin ollut mielenkiintoista aikaa, sillä bändi ei oikeastaan ole vielä kertaakaan pettänyt, vaikkakin täytyy kyllä todeta, että vuoden 1998 albumi ”Without you I’m nothing” oli ehkä jopa liiankin depressiivinen kokonaisuus… Tätä ongelmaa ei nyt liene tiedossa.

Epävarmoista alkusoinnuistaan lähtien levy tuntuu heti kotoiselta. Nimikkoraita Meds lähtee soolokitaroinnin jälkeen jyräämään lailla modernin emocoren, eikä epävarmuudesta ole tietoakaan. Kaikki elementit tuntuvat olevan kohdallaan. Infra-red etenee hieman poukkoilevasti ja luo mukavaa tunnelmaa, jonka Drag vie korkeuksiin. Follow the cops back home alkaa jo hieman menettää otettaan, joskin se kyllä maalaa melko miellyttävää utuisuutta, joka tuo mieleen kahden ensimmäisen levyn himmailuraidat. Samanlaista himmailua maalaa Blind, joka korostaa melankoliaa entisestään ja soi todella täyteläisesti. Broken promise olisi muuten miellyttävä kappale, mutta Michael Stipesin vierailu raidalla on täysin tarpeeton: kaksi värisevää laulua päällekkäin eivät tue toisiaan, vaan vievät toisiltaan pohjan.

Meds on hyvä levy. Siinä on muutamia hieman oikukkaita kappaleita, joiden kuuntelu ei oikein anna mitään, mutta kokonaisuutena se on silti melko loistelias. Sinkkuhittien kaltaiset viipaleet ovat vain kermainen kuorrutus, jonka alta löytyy todella loisteliaita paloja, joista parhaimmistoa edustaa One of a kind. Biisin nimi kuvaa itse asiassa hyvin koko orkesteria. Placebo on yksinkertaisesti edelleen ainutlaatuinen bändi ja Meds on oiva todistus siitä.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Virgin Records Ltd., 2006