STOP THE PRESS!

Juice Leskinen – Kautta aikain 2

juice_kautta_aikainLevy 1
1. Dokumentti 2. Laulu vain 3. Klovni heittää veivin 4. Manserock 5. Rokkaan 6. Se oli jautaa 7. Outoon valoon 8. Tanssimaa 9. Syvämerensukeltaja 10. Keskitysleirin ruokavalio 11. Ekumeeninen jenkka 12. Matteus, Markus, Luukas ja mä 13. Hauho 14. Saimaata näkyvissä 15. Kulttuuri saapui Ähtäriin 16. Lahti 17. Olipa kerran 18. Puhelinpylvään henkinen elämä 19. Napoleonin mopo 20. Sika

Levy II
1. Bluesia Pieksämäen asemalla 2. Laulu 3. Rakastellaan 4. Vaiti, aivan hiljaa 5. Mimosan hipiä 6. Jos sinulle sopii 7. Per Vers, runoilija 8. Lauri Viidan muistomerkki 9. Pienestä pitäen 10. Sietämätön mies 11. Rakkaus ja minä 12. Talo lehmusten alla 13. Mies joka rakastaa itseään 14. Aamu alkaa A:lla 15. Risainen elämä 16. Haetarirock 17. Kun rumba loppuu

Arvio: 4,5/5

Juice Leskinen on lauluntekijä, joka ei esittelyjä kaipaa. Yli kolmenkymmenen vuoden aikana herralta on syntynyt valtava määrä sanoituksia sekä itselleen että muille artisteille. Sen lisäksi häneltä on tullut monta runokokoelmaa, lasten kirjaa ja paljon paljon muuta. Kuitenkin monet tunnistavat hänet kuitenkin hyvin suppealta aluelta, sillä tämän päivän radiokanavat soittavat tuotannosta lähinnä “puhkisoitetut” kappaleet kuten “Viidestoista yö” tai “Kaksoiselämää”. Muutama vuosi takaperin ilmestyi kokoelma “Kautta aikain”, jossa Leskisen tunnetuimmat kappaleet oli yhteen kasattu. Kauppoihin on ilmestynyt uusi kahden cd:n kokoelma “Kautta aikain 2”, johon mahtuu paljon harvemmin soittolistoja pyörittävistä radiokanavilta kuultuja kappaleita.

Tälle kokoelmalle on kasattu runsaasti eri tyyppisiä kappaleita. On rokkaavaa, herkkää, humoristista ja jopa lähes iskelmällistä sanan positiivisessa muodossa. Siksi olin hyvin yllättynyt, kuinka tasokkaasta kokoelmasta on kysymys, sillä markkinoilla yleensä on ollut lähinnä ns. best of -kokoelmia, mutta tässä aidosti halutaan korostaa juuri Leskisen loistavia sanoituksia ja ennen kaikkea sitä, kuinka hän osaa myös leikkiä sanojen kanssa. Hyviä esimerkkejä näistä ovat mm. “Matteus, Markus, Luukas ja mä” tai “Napoleonin mopo”. Kun taas puhutaan herkästä puolesta, niin esimerkiksi “Risainen elämä” tai “Lauri Viidan muistomerkki”. Mukana on myös harvoin radiossa kuultu “Bluesia Pieksänmäen asemalla”, jota pidän yhtenä Leskisen hienoimmista kappaleista, sillä tämä 16 minuutin kokonaisuus on kuin kuuntelisi erittäin hyvää bluesoopperaa täysin siemauksin.

“Kautta aikain 2” yllätti allekirjoittaneen todella positiivisesti, sillä tässä aidosti mentiin jo pintaa syvemmälle Leskisen tuotantoon kuin mitä edellisellä kokoelmalla. Tämän avulla saa asiaan perehtymätön hyvän kuvan siitä, että herra on muutakin kuin vain muutaman hittikappaleen mies. Toisaalta asiaan vihkiytyneille tämä kokoelma ei mitään uutta tarjoile, sillä varmasti monilla on nämä kaikki kappaleet muodossa tai toisessa omissa kokoelmissaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Megamania, 2006