STOP THE PRESS!

Kemopetrol – Teleport

kemopetrol1. Already home 2. Planet 3. Overweight & underage 4. Any day’s ok 5. Facing yourself 6. You don’t feel the same 7. Turn immortal 8. Am I going to heaven 9. You heal 10. Private encore
Arvio: 2,5/5

Kemopetrolin neljäs pitkäsoitto ”Teleport” jatkaa samalla linjalla, mitä orkesteri on pyrkinyt vaalimaan koko olemassaolonsa ajan. Ottaen suoria vaikutteita maailman hirveimmästä musiikkilajista, 80-luvun popmusiikista, ja sekoittamalla sekaan moderneja elementtejä on bändi saanut aikaan melko uniikin soundin. Uniikki ei kuitenkaan aina tarkoita hyvää, ja Kemopetrolkin on välillä tehnyt melkoisia ohilyöntejä. Lisäksi täytyy todeta, että yhtyeen musiikista nauttimiseen tarvitaan tietty asenne, positiivisuus, jollaista minulta nykyään harvemmin löytyy. Mutta koitan nyt kuitenkin sukeltaa Teleporttiin ja katsoa, mitä se on syönyt.

Musiikillisesti liikutaan elektronisen peruspopin keskikaistalla. Melko helppoa kuunneltavaa Kemopetrol edelleen on, joskin se osaa olla myös todella ärsyttävää. Aloitusraita ”Already home” riipii korvalehtiä Billy Oceanilta lainatuilla kosketinsoitinsoundeilla. Kokemus on häiritsevä. ”Overweight & underage” kuulostaa isolta, ja jotenkin täyttää huoneen, hetkeksi. Kappaleen rakenne on miellyttävä ja se soi hyvin. Miellyttävyys katoaa, kun ”Any day’s ok” ponkaisee korvakäytäviin. Tympeämpää lässytystä on vaikea löytää edes tympeiltä radioaalloilta. Kutumusiikiksi taipuva ”Facing yourself” pakottaa jo todella pohtimaan, mitä tällä musiikilla on oikeasti minulle annettavana.

Minusta tällainen musiikki on parodiaa. Sen kuuntelu närkästyttää ja osittain huvittaa, eikä se enää muutaman levyn jälkeen todellakaan lämmitä. Kemopetrolin ongelma on siinä, että tämä trendikäs musiikkityyli on jo kulunut ja kuollut, eikä siitä enää riitä virtaa pitämään yllä hyvää fiilistä. Sääli, koska varmaankin bändillä on taitoa saada aikaiseksi hyviä biisejä. ”Teleport” ei tällaisia kovinkaan montaa omaa, vaan antaa tasapaksuuden puhua. Radioystävällinen levy, joka kuuntelukokemuksena on harmittavan lattea.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Plastinka Records, 2006