STOP THE PRESS!

Eri esittäjiä – Finnunplugged

finnunplugedCD1: 01. EGOTRIPPI Matkustaja 02. SAMAE KOSKINEN Hän asuu näillä kulmilla 03. MAIJA VILKKUMAA Häviän (Akustinen) 04. POETS OF THE FALL Desire 05. SCANDINAVIAN MUSIC GROUP Valmis 06. JOHN McGREGOR Joki 07. TUURE KILPELÄINEN Rakkautta ruttopuistossa 08. JONNA TERVOMAA Suljettu sydän (Melkein akustinen versio) 09. THE RASMUS Open My Eyes (Acoustic) 10. UNIKLUBI Tuhka 11. OLAVI UUSIVIRTA Hautalaulu 12. EMMA SALOKOSKI ENSEMBLE Hullun laulu 13. LAURI TÄHKÄ & ELONKORJUU Rakkaus ei oo pysyvää 14. HIM In Joy And Sorrow (Acoustic) 15. TIKTAK Tuuleksi taivaanrantaan 16. IRINA Katujen kuningatar

CD2: 01. EPPU NORMAALI Yöjuttu (Akustinen live 2005) 02. ISMO ALANKO Sisäinen solarium 03. ZEN CAFÉ Taxi 04. LIEKKI Jäljet 05. JERE & THE UNIVERSE Metrolla Tokion 06. THE CRASH World Of My Own 07. CMX Ruoste 08. ESSI WUORELA Vihreän joen rannalla 09. SIR ELWOODIN HILJAISET VÄRIT Neiti kevät 10. KOLMAS NAINEN Valehtelisin jos väittäisin 11. VILLE LEINONEN & VALUMO Pimeän sydämeen 12. TUOMARI NURMIO Lemmenloruja 13. CLUB FOR FIVE Ei se vain ole niin 14. MAARIT, ANNA ERIKSSON, JOHANNA IIVANAINEN, PENTTI HIETANEN, JORE MARJARANTA Meidän mies 15. HECTOR Hän on mun nainen 16. SUB URBAN TRIBE First Spring Day
Arvio: 4,5/5

Hyvän kappaleen tunnistaa siitä, että siitä saa joko hyvän kännykän soittoäänen, tai vaihtoehtoisesti sitä voi tapailla nuotion ääressä akustisella kitaralla. Kuten Finnunplugged -kokoelman nimestä saattaa pystyä päättelemään, tällä kertaa kysymys on pääasiassa kotimaisesta akustisesta pop-musiikista. Pääosassa ovat tietenkin maamme eturivin artistit kappaleineen. Levy ei kuitenkaan ole silkkaa mies/nainen ja landola -tyyppistä rämpytystä, vaan muitakin soittimia toki levyllä kuullaan. Sikäli aivan 100% unplugged-levystä ei voida sanan varsinaisessa merkityksessä puhua. Mutta levyn yleinen henki on kuitenkin enimmäkseen akustinen. Mukana on niin suoria albumilohkaisuja, kuin niin sanottuja studiolivejäkin. Yksi levyn isoimmista koukuista lienee kuitenkin Eppu Normaalin ennenjulkaisematon kappale “Yöjuttu”, joka on liveäänitys vuoden 2005 akustiselta keikalta.

Kaikkiruokaiselle suomalaisen musiikin ystävälle Finnunplugged on varmasti mieluisaa kuultavaa. Vaikka levylle on valittu muutamia melkein puhkisoitettujakin kappaleita, kuten Egotripin Matkustaja, tai Tiktakin Tuuleksi taivaanrantaan, on suurin osa kokkarin kappaleista kuitenkin hieman tuntemattomampia, vaikka esittäjät pääosin tuttuja ovatkin. Tästä onkin nostettava kokoelman koostajalle hattua, sillä kaksi levyä olisi saanut kovin helposti täytettyä iänikuisilla hiteillä, joita kukaan ei enää jaksa kuunnella, kiitos Radio Novan. Ne levyn harvat megahititkin ovat kuitenkin sentään sieltä miellyttävämmästä päästä. Vaikka harvemmin voisi kuvitella kuulevansa samalta levyltä sekä Himiä, että Essi Wuorelaa, on Finnunpluggedin teema sen verran universaali, että sille mahtuu helposti melkoinen liuta tyylillisesti hyvinkin erilaisia artisteja yhtyeineen. Musiikillisesti kokoelma on harvinaisen eheä ollakseen kuitenkin “eri esittäjiä” -tyyppinen potpuri. Kielen vaihtuminen suomesta englanniksikaan ei isommin tuntunut haittaavan.

Noin äänitysteknisiin yksityiskohtiin puuttuakseni on tavallaan hassua todeta, että mitä suositumpi yhtye, sitä tiukempaan kappale on studiossa kompressoitu. The Rasmuksen Open my Eyes kuulosti melkein siltä kuin fm-radiota olisi kuunnellut, ja HIMin In Joy And Sorrowissa ei dynamiikasta ollut pihaustakaan jäljellä. Hieman pienempien artistien kappeleissa oli sentään hitusen hifimpää otetta, ja näin ollen kuuntelunautintokin oli huomattavasti miellyttävämpi. Noin muilta osin tämä kokoelma on jälleen hyvä osoitus kotimaisesta ammattitaidosta myös studion puolella.

Finnunplugged on yksi parhaiten onnistuneista kotimaisista kokoelmalevyistä, jonka voisi kuvitella mahtuvan melkeinpä kenen tahansa levyhyllyyn. Tuplalevyn kaikki 32 kappaletta jaksaa kuunnella läpi melkeinpä yhdeltä istumalta, eikä kriittinen kätöseni hakeutunut cd-soittimen kelausnappulalle juuri lainkaan. Tämä on paljon sanottu, sillä miksikään kotimaisen musiikin suurkuluttajaksi en itseäni kuitenkaan luonnehtisi.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Oy EMI Finland Ab, 2006