STOP THE PRESS!

Dave Lindholm – Aino

aino1.Taivaaseen 2.Toinen ballaadi 3.Pieni & hento ote 4.Naisen ääni
Arvio: 4,5/5

Alunperin vuonna 1982 julkaistua Ainoa sanotaan yhdeksi suomalaisista klassikkolevyistä. Voin yhtyä tähän kommenttiin täysin sydämin, vaikka alkuperäisenä julkaisuvuonna allekirjoittanutta lähempänä taisi olla Mörköooppera. Levyltä löytyvä singlebiisi ”Pieni ja hento ote” on itsessään jo helmi, jonka Lindholmia vähemmänkin kuunnelleet varmasti tunnistanevat.

Mies ja kitara-perinnettä vaaliva Lindholm päästi soittimensa tällä kertaa vähemmällä, pääroolissa kun soi Otto Donnerin johdolla sovitettu jousikvartetti. Ja voi kuinka jouset soivatkaan! Vähemmän on jälleen kerran enemmän. Sovitukset, sanat, ääni, tunnelma… nauhoille on taltioitunut jotain, joka pitää kauniisti otteessaan koko reilun puolituntisen kokonaisuutensa verran. Jopa siinä määrin, ettei levyn kuuntelu ja kirjoittaminen onnistu yhtä aikaa ollenkaan. Joskus vähemmän on enemmän, tämä levy on loistava esimerkki siitä.

Sanoitukset yhdistettynä Lindholmin herkkään tulkintaan ovat kuitenkin se henkäys joka puhaltaa sävelet eloon. Runollista pohdiskelua imelyyksiin sortumatta. Onko tämä sitä paljon puhuttua elämänmakuista tukintaa vai ihan vain pelkkää karismaa? Aino, kuka hän sitten onkaan, on saanut nimensä alle teoksen jota voi ylpeänä kantaa. Illan viimeisenä toiveena on levittää sanaa muidenkin ”uusherännäisten” keskuuteen tästä hiljaisesta mestariteoksesta johon kaikkien olisi hyvä tutustua.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Johanna Kustannus, 2006