STOP THE PRESS!

Club for Five – Uni

club_for_five1. Uni 2. Aurinkoon 3. Ei se vaan ole niin 4. Kun kaikki muut vielä nukkuu 5. Mä tulin sukuun 6. Pysähtynyt sunnuntai 7. Kuu yllä kaupungin (Moon Over Bourbon Street) 8. Kevät uskaltaa 9. Hiutale 10. Huoleton 11. Ostoskävelyllä
Arvio: 4/5

Club for Five on Rajattoman ohella kotimaamme suosituimpia lauluyhtyeitä. Kyseessä onkin varsinainen viiden juttu. Yhtye on saanut erityisen paljon kiitosta kerrassaan ilmiömäisistä live-esiintymisistään. Perinteisen laulamisen lisäksi kultakin bändin jäseneltä taittuu varsin näppärästi milteipä minkä tahansa soittimen imitoiminen. Loistavan äänenkäytön lisäksi levy sisältää myös hienoja ja musikaalisia sävellyksiä sekä varsin toimivia sanoituksia. Kappaleet ovat pääasiassa sen jäsenten itsensä tekemiä, mutta joukkoon mahtuu myös cover-biisi. Stingin Moon Over Bourbon Street on kääntynyt tyylikkäästi Kuu yllä kaupunginksi. Alkuperäistä biisiä ei edes aluksi meinaa intron perusteella tunnistaa. Albumin sovitukset eivät muutenkaan ole lähimainkaan sieltä simppelimmästä päästä. Asiaankuuluvaa laulutaitojen esittelyyn soveltuvaa kikkailua löytyy vähintäänkin kotitarpeiksi asti.

Yksi levyn uskomattomimmista kappaleista on ehdottomasti heavypitoinen Pysähtynyt sunnuntai, jossa voisi melkein vannoa kuulevansa ehtaa sähkökitaraa ja muhkeata rumpusettiä. Yllättävän moneksi se ihmisääni vaan vääntyy kun sitä oikein osaa muokata. Uni on pituudeltaan juuri sopivan mittainen, hieman alle 45 minuuttia. Vähänkin pidempi kokonaisuus olisi saattanut käydä hieman turhan raskaaksi, vaikka Club for Fiveä ihan mielellään toki kuunteleekin. Levyn yliraikas ja puhdas ilmapiiri ei tietenkään sovellu kaikkiin mielentiloihin. Mistään agressionpoistolevystä siis ei todellakaan ole kysymys. Jos sen sijaan rentoutuminen on mielessä, sopii tämä levy melko loistavasti siihen tarkoitukseen. Mikäli saat mahdollisuuden käydä tsekkaamassa kokoonpanoa elävänä konsertissa, voisin melkeinpä näkemättä suositella käyttämään tilaisuuden hyväksi.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Music Oy, 2006