STOP THE PRESS!

Stam1na – Uudet kymmenen käskyä

stamina21. Uudet kymmenen käskyä 2. Merestä maalle 3. Edessäni 4. Viisi laukausta päähän 5. Vapaa maa 6. Lapsus 7. Paperinukke 8. Suhdeluku 9. Likainen parketti 10. Ovi 11. Kaksi reittiä yksi suunta
Arvio: 3/5

Kovasti kehuja saanut Stamina, joka kai pitäisi kirjoittaa Stam1na, on pistänyt pellolle kakkoslevynsä. Debyyttialbumihan sai päivänvalon viime vuonna, ja nyt on vuorossa Uudet kymmenen käskyä. Melkoista tykkiä ovat kappaleet yleensä olleet, eikä soundipuolellakaan ole turhaan pelleilty. Ensivaikutelma kakkoslevystä on myös melkoisen raaka ja karnaalinen.

Mitään kovin kevyttä populaarimusiikkia ei Stam1na todellakaan ole. Heti nimikkoraita ”Uudet kymmenen käskyä” mättää turpaan ihan mukavasti. Sama sahaava runnominen jatkuu biisistä toiseen, joskin osittain ”nätit” lauluosuudet tuntuvat irrallisilta ja naiiveilta. ”Edessäni”-kappaleen kertosäkeen kuorohoilaus on myös jotenkin turha, koska ilman sitä biisi olisi varmasti huomattavasti runnovampi. Nyt kappale jää hieman suomirockmaiseksi. Sama ongelma, joka lienee bändin tavaramerkki, ilmentyy myös muissa kappaleissa. Parhaiten sen huomaa kappaleessa ”Paperinukke”, jonka kertosäe koukkuineenkin tuntuu vähän turhan kepeältä. Lisäksi nuo suoraan 80-luvun tukkahevistä ammennetut kitarasoolot tunkeutuvat vähän turhankin pintaan.

Stam1nassa on ideaa. Se toimii edelleen pieninä annoksina, mutta kokonaisen levyn kahlaaminen tuntuu jotenkin turhauttavalta. Soitannallisesti bändi on todella tiukka paketti, ja soittoa todella kuuntelisikin mielellään, mutta näitä Suomalaisia bändejä vaivaava sanoituspuolen yliyrittävä naiivius etäännyttää. Tästä esimerkkinä erittäin rankka raita ”Viisi laukausta päähän”, joka kyllä periaatteessa on sangen mainio pala, mutta pedosta puhuminen ei tunnu luontevalta, kuin ei myöskään väliosan uutismateriaalia matkiva puheosuus. ”Uudet kymmenen käskyä” on kuitenkin joka tapauksessa melkoisen mainio suomimetallilevytys, jollaisia on hyvä olla olemassa.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sakara Records, 2006