STOP THE PRESS!

Turo’s Hevi Gee – Lahest!

turos_hevi_gee1. Karaoke 2. Romurauta 3. Parturiin (Ja töihin oikeisiin) 4. Kelalomake 5. Lasse ja merimies 6. Kuus vuotta tiellä 7. Pimputtaisha ne pienetki pojat 8. Nimmarilaulu 9. Käärmeen kokoinen veijari 10. Moskovaan
Arvio: 1,5/5

Muistelen joskus ala-asteella luokkatoverini soittaneen innoissaan minulle Turo’s Hevi Geen albumia. Levyllä oli muutamia hupaisahkoja kappaleita, kuten Poliisi ja Kaunis mies (jos oisin?). On pakko myöntää, että luulin kyseisen yhtyeen kuivuneen kasaan jo pitkälti yli toistakymmentä vuotta sitten. Kotimainen huumorimusiikki kuitenkin kuivui pääosin kokoon viimeistään ennen 90-luvun puoltaväliä. Lapinlahden linnut, Sleepy Sleepers ja monet muut 80-luvun puolella kulta-aikaansa eläneet poppoot kokivat melkoisen inflaation totisemman pop-musiikin kehittyessä huimaa vauhtia. Liekö sitten kyseessä suomalaisten musiikkimaun osittainen parantuminen… Kaikesta huolimatta Turo’s Hevi Gee on nyt julkaissut yleisön pyynnöstä huolimatta uuden albumin.

Sanotaan, että kun hittikaavan kerran keksii, ei sitä välttämättä kannata lähteä liiemmälti muuttamaan. Jos kaavalla on toisaalta ikää jo pari vuosikymmentä, ei se välttämättä ole enää aivan parhaassa terässään. Kuin vaivihkaa Turot ovat kuitenkin myyneet levyjä vuosien varrella pitkälti yli parisataa tuhatta kappaletta. Lahest -albumilla meininki on sitä ihan samaa ”huumori”-jöötiä kuin ennenkin, joten mikäli bändin materiaali ei ole iskenyt ennen, se ei todellakaan putoa tämänkään levyn myötä. Sanoitukset ovat monin paikoin räävittömiä, rasistisia sekä muutenkin kaikin puolin säädyttömiä. Tosissaanhan näitä biisejä nyt tuskin kukaan ottaakaan, että sikäli ryppyotsaisuus kannattaa unohtaa naulakkoon tämän levyn kohdalla. Harmi sinänsä, että pojat eivät saaneet lupaa julkaista versiotaan Paranoidista. Se olisi ollut ehkä juuri se hittikappale, mikä levyltä jäi nyt puuttumaan. En oikein jaksa uskoa, että tästä biisivalikoimasta nousisi mitään isompia hittejä vuosikausiksi ihmisiä kiusaamaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Oy Bonnier Amigo Music Finland Ab, 2006