STOP THE PRESS!

Pet Shop Boys – Fundamental

fundamental.jpgCD1   1. Psychological 2. The Sodom And Gomorrah Show 3. I Made My Excuses And Left 4. Minimal 5. Numb 6. God Willing 7. Luna Park 8. I’m With Stupid 9. Casanova In Hell 10. Twentieth Century 11. Indefinite Leave To Remain 12. Integral

CD2  1. Fugitive (Richard X Extended Mix) 2. Sodom (Trentemoller Remix) 3. Psychological (Alter Ego Remix) 4. Flamboyant (Michael Mayer Kompakt Mix) 5. I’m With Stupid (Melnyk Heavy Petting Mix) 6. In Private (Stuart Crichton Club Mix) 7. Minimal (Lobe Remix) 8. Gomorrah (Dettinger Remix)
Arvio: 4/5

Pet Shop Boys on duo, joka on onnistunut luomaan varsin ennennäkemättömän uran pop-maailmassa. Parivaljakko Tennant ja Lowe on julkaissut levyjä tasaiseen tahtiin aina 80-luvun alusta saakka. Toki on sanottava, että bändi näki parhaat vuotensa 80-luvulla ja osittain 90-luvun alkupuolella, mutta aivan penkin alle eivät käsittääkseni ole sen jälkeen julkaissut levytkään menneet. Viime vuosina pojat ovat pyrkineet työstämään hieman aiempaa klubiystävällisempää materiaalia. PSB:n kappaleista on kyllä tehty vuosien varrella lukuisten maailmanluokan dj-tähtien tuottamia, kerrassaan loistavia remiksejä, mutta poikien omat dancebiisit eivät oikein ole ottaneet tulta, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Fundamentalilla Pet Shop Boysin soundi on siirtynyt pari askelta takaisinpäin, kohti noita 80-luvun kulta-aikoja. Albumin parhaat kappaleet edustavat sitä ehtaa PSB-soundia, johon miljoonat fanit ympäri maailmaa aikoinaan ihastuivat. Silkkaa kasarirenkutusta levy ei kuitenkaan ole, vaan vanhaa ja uutta sekoitellaan kuitenkin 2000-luvun tyyliin oikein onnistuneesti. Eräässä haastattelussa pojat sanoivat, että heidän tarkoituksenaan oli alunperin tehdä minimalistinen elektrolevy, mitä on suoraan sanottuna melko vaikea uskoa, kun levyä kuuntelee. Minimalismin sijaan biisit ovat useimmiten varsin massiivisia ja mahtipontisiakin, unohtamatta kuitenkaan harvinaisen tarttuvia popmelodioita. Biisien sanoitukset ovat edelleen aivan yhtä hömppää kuin aina ennenkin, mutta mikäli siihen ei ole reilun parinkymmenen vuoden aikana tottunut, kuuntelee todennäköisesti väärää bändiä.

Arvostelukappaleeni oli mallia special edition, joten kylkiäisenä tarjottiin vielä levyllinen noita aina niin makoisia remiksejä muun muassa Alter Egolta, Richard X:ltä, Trente M0llerilta, noin nimekkäämpiä mainitakseni. Kyseisen levyn kovinta boypoweria edustanee biisi In Private, jossa vierailee peräti Elton John, varsin vahvan gaydiskotaustan saattelemana. Voisin varovaisesti veikata että tämä biisi tulee soimaan runsaahkosti erinäsissä homobaareissa lähikuukausina. Bonuslevyn anti on sen verran laadukasta, että se kannattaa ilman muuta käsiinsä etsiä, mikäli mahdollista.

Ehdin jo melkein heittämään toivoni Pet Shop Boysin suhteen, kun yksikään levy Veryn jälkeen ei oikein onnistunut säväyttämään, ennen kuin nyt vihdoinkin Fundamentalin myötä. Popin entinen kuningaspari on saapunut lunastamaan kruununsa takaisin. Kuten monet ovat sanoneet, sanon minäkin: tämä julkaisu on ehdottomasti parasta PSB:tä yli vuosikymmeneen.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Pet Shop Boys Partnership LTD, 2006