STOP THE PRESS!

Mikko Alatalo – Suomalainen reissupoika – 40 alkuperäistä hittiä

mikko_alataloKokoelma sisältää mm. seuraavat kappaleet: Maalaispoika oon, Hän hymyilee kuin lapsi, Kotisaunan lauteilla, Syli, Hasardi, Rokkilaulaja, Vicky Lee, Tunnetko rakkauden, Yhdentoista virran maa, Ihmisen ikävä toisen luo, Rikoo on riskillä ruma, Känkkäränkkä, Suomalainen reissupoika, Kiiminkijoki, Ajolähtö, Taistelija, Suojelusenkeli, Kissanpentu, On vanha jengi koossa taas, Minna, Anna mulle yksi yö, Euroopan rannalla, Mä lähden maalle
Arvio: 3/5

Nykyisin kansanedustajana tunnettu kansantaiteilija Mikko Alatalo on varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu erinäisistä lähteistä. Olipa se sitten lehtien lööpit, televisio tai radio, niin jostain se Alatalo vaan yht’äkkiä sinisten lasiensa kanssa ilmestyy tai jättää ilmestymättä. Laulajan uraa miehellä on takanaan jo yli 30 vuotta ja laulaminen jatkuu myös kansanedustajan työn ohella. Nyt Warner Music on pistänyt kasaan kokoelman ”Suomalainen reissupoika”, joka sisältää kaikkiaan 40 Alatalon hittiä. Mukana on myös duettoja mm. Juice Leskisen, Jamppa Tuomisen ja Anna Hanskin kanssa.

Ensimmäinen levy sisältää Alatalon tuotantoa aivan 70-luvun puolesta välistä 80-luvun alkupuolelle. Jos ei nyt noita Syksyn Sävel-voittajia oteta huomioon, niin tuona aikana herra on tuottanut ehkä uraansa parhainta tuotantoa. Vaikka sanoituksista yleisesti vastaakin Harri Rinne, niin toki Alatalon kynästä on syntynyt muutama klassikko. Hyvinä esimerkkeinä voisi mainita ”Hän hymyilee kuin lapsi”, ”Syli” tai ”Yhdentoista virran maa”. Tältä levyltä löytyy toki lasten suosikit ”Känkkäränkkä” ja ”Taitaa tulla kesä”, mutta mihin ”Mummo ja moukarinheitto” on joutunut? No, toisaalta ihan oikea ratkaisu jättää se pois, sillä ei se nyt niin hyvä kappale kuitenkaan ole.

Toinen levy puolestaan jatkaa siitä mihin ensimmäinen levy päättyi, eli vuoteen 1982. Tämä levy todella osoittaa kuinka Alatalosta alkoi muusikkona tulla lähinnä kuuntelijoita kosiskeleva taiteilija. Monet näistä kappaleista on sellaista iskelmää, että eräät muusikot alkoivat jo hieman virnuilla Alatalolle linjan muutoksesta. Oli miten oli, mutta onneksi levyltä löytyy myös oikein hyviä kappaleita. Näistä parhaimpina esimerkkeinä mainittakoon Mikko Niskasen elokuvan ”Ajolähtö” samanniminen tunnuskappale, ”Taistelija” ja ”Suojelusenkeli”.

”Suomalainen reissupoika” on kattava kattaus Alatalon hittituotantoon. Itseasiassa varsinkin viime vuosien kappaleet ovat enemmänkin tylsähköjä keski-ikäisen miehen rallatuksia, kuin mitä herran nuoruusaikaiset jutut ovat olleet. Siksi ensimmäinen levy tarjoaa kuuntelijalle oikeastaan parasta antiaan, mikäli ei taaskaan puhuta noista Syksyn Sävel -kappaleista, jotka voi hyvin skipata yli, jos ne kuulostavat liian puhkisoitetuilta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Music Finland, 2006