STOP THE PRESS!

Hehkumo – Muistoja tulevaisuudesta

hehkumo1.Lapset 2.Suolammen vettä 3.Viinapikari 4.Cortina 5.Hurja poika 6.Ikävä 7.Kondensaattori 8.Äärelä (Minne muistot kohtaa) 9.Susisivakointia 10.Pari pitsaa 11.Mersu-humppa 12.Iloisen merimiehen laulu
Arvio: 4/5

Hehkumo on Etelä-Pohjanmaalainen kansanmusiikkiyhtye, jonka keulahahmona toimii rocklyyrikko ja -muusikko Pauli Hanhiniemi. Bändi perustettiin alunperin vain Alavuden kansanmusiikki- ja tanssifestivaaleja silmällä pitäen vuonna 2004. Jäljelle jäi kuitenkin toimiva yhtye, joka on nyt julkaissut albumillisen kieltämättä mielenkiintoista materiaalia. Hanhiniemi on tapansa mukaan onnistunut luomaan nasevia tekstejä, jotka ovatkin oikeastaan Hehkumon musiikin kantava voima. Vaikka ei kansanmusiikista niin kauheasti välittäisikään, Paulin tarinointi jaksaa kuitenkin pitää mielenkiinnon yllä koko levyn keston ajan.

Hehkumon materiaali on jännittävä hybridi vanhaa ja uutta. Käytännössä musiikki ja soittimet ovat perinteistäkin perinteisempää, mutta laulut kertovat kuitenkin pääasiassa nykypäivän tapahtumista, kuten vaikkapa esimerkiksi pitsan lämmittämisestä tai vaikkapa siitä, kuinka kova ajopeli Mersu oikein onkaan. Unohtamatta viimeisen vuosikymmenen ehkä suosituinta urheiluvälinettä, eli kävelysauvoja. Vaikka huumorinkukka kukkiikin, ei Hehkumo ole silti missään nimessä mikään vitsi. Tämän tyyliseen perinnemusiikkiin yksinkertaisesti kuuluu lievä huulenheitto. Onkin nostettava hattua, että bändi on onnistunut tekemään levystään kuitenkin näinkin uskottavan paketin. Nettisivujensa mukaan Hehkumon voi bongata kesän aikana useammaltakin keikalta. Voisinkin melkein kuvitella kyseessä olevan sellaisen kokoonpanon, että meikäläinenkin voisi mennä kuuntelemaan humppaa, vieläpä ihan mielellään.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Music, 2006