STOP THE PRESS!

After Earth

after_earth Ohjaus:  M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus:  Gary Whitta, M. Night Shyamalan, Will Smith
Tuotanto:  James Lassiter, Jada Pinkett Smith, Caleeb Pinkett, Will Smith
Pääosissa:  Jaden Smith, Will Smith
Arvio: 1/5

After Earth sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiskunnan on ollut pakko hylätä Maa. Cypher Raige (Will Smith), avaruuslentelijä ja peloton sankari noin muutenkin, tekee pakkolaskun Maahan poikansa Kitainin (Jaden Smith, Willin poika oikeassakin elämässä) kanssa. Cypher hankkiutuu tärskyssä liikuntakyvyttömäksi, ja Kitainin tehtäväksi jää tehdä vaarallinen matka pystyäkseen lähettämään pelastuksen tuovan signaalin. Isikulta toki opastaa natiaista radion kautta olemaan pelkäämättä, sillä reissulla vaanivat hirviöt aistivat juuri pelon. Kuinkahan mahtaa käydä..

Onhan se ymmärrettävää ja tavallaan liikkistäkin, että isiukkeli yrittää tuuppia poikaansa elämässä eteenpäin. Liialliseksi paisuneena moinen voi kyllä olla kamalaa ja vastenmielistä katsottavaa, kuten nyt tässä After Earthissä: ainakaan vielä ei poika Jaredissa ole näyttelijän lahjaa edes isänsäkään veroisesti; melkein näyttää siltä, ettei poika edes halua näytellä, mutta kun isi pakottaa. Perhettä on nepotisoitu muutenkin, Smithin vaimosta vävypoikaan.

Ohjaajaksi tähän onnettomuuteen on saatu laskevan auringon M. Night Shyamalan, joka aikoinaan uhosi keksineensä hittielokuvan kaavan. Siltähän se hieman jo ehti näyttääkin elokuvien Kuudes aisti (1999) ja Unbreakable – Särkymätön (2000) jälkeen, mutta sittemmin kävi ilmi, että deus ex machina –tyyppiseen yllätykseen ei paljon kannata perustaa. After Earthissä Shyamalan on aivan hukassa. Tuloksena moneen suuntaan myötähäpeää herättävä avuttomuus. Jopa erikoistehosteet ovat jotenkin, öh, tahmaisia.

Kenties toisin ajattelevien mieliin yritetään ekstroissa sitten tosissaan juntata ajatusta Jared-pojan erinomaisuudesta. Voi kaikkea. Koeta Jared kestää.

Vesa Skaffari for smackthejack

Traileri: