STOP THE PRESS!

Herbie Hancock – The Essential Herbie Hancock

herbie_hancockCD 1:
1. Watermelon Man 2. ’Round Midnight 3. Cantaloupe Island 4. Maiden Voyage 5. Circle 6. The Sorcerer 7. Tell Me A Bedtime Story 8. Hidden Shadows 9. Chameleon 10. Joanna’s Theme
CD 2:
1. Butterfly 2. People Music 3. Milestones 4. 4 A.M. 5. Come Running To Me 6. Finger Painting 7. Stars In Your Eyes 8. Rockit 9. St. Louis Blues 10. Manhattan
Arvio: 5/5

Herbie Hancock on yksi tärkeimmistä muusikoista, joita jazz-maailmasta on noussut. Hancockin teokset ja niiden rajoja rikkovat sovitukset ovat tärkeydessään samalla tasolla, kuin Miles Davis tai John Zorn. Hancockin vaikutus elektronisen soundin kehitykseen on myös kiistaton. Sonyn alaisen Legacy Recordingsin ”The Essential” -sarja kerääkin nyt kokoon 20 tärkeää Herbie Hancock kappaletta. Ja nautinnollinen kokoelma kyseessä toki on.

Mikäli muutoin ei ole Hancockin tuotantoon tutustunut, niin aivan varmasti hänen biiseistään napattuihin sampleihin on jokainen törmännyt. ”Watermelon man” ja ”Cantaloupe Island” herättävät heti närkästyksen aivokurkiaisessa: missä kappaleissa näitä on oikein hyödynnetty? Letkeämpää klassikkojazzia edustavat ”’Round midnight” ja ”Circle”. Modernimmalle linjalle päästään kunnolla kakkoslevyn puolella. ”4 A.M.” ja ”Butterfly” ensin kevyesti kosiskelevat kuulijaa, ja kun vihdoin ”Stars in your eyes” ja ”Rockit” pamahtavat tärykalvoille, tulee esiin Herbie Hancockin todella laaja-alaisen tuotannon koko skaala.

Mikäli herran tuotantoon ei ole aiemmin tutustunut, viimeistään nyt olisi korkea aika. ”The Essential Herbie Hancock” on sangen mainio kokoelma, joka kattaa herran tuotannon, vaikkakin hieman suppeasti, sangen kohtalaisesti. Levyn kappaleet ovat eittämättä tärkeä pala musiikin historiaa, eikä niihin sovi jättää tutustumatta.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony BMG Music Entertainment, 2006