STOP THE PRESS!

David Gilmour – David Gilmour

david_gilmour_cd1.Mihalis 2.There’s No Way Out of Here 3.Cry From the Street 4.So Far Away 5.Short and Sweet 6.Raise My Rent 7.No Way 8.Deafinitely 9.I Can’t Breathe Anymore
Arvio: 3/5

Pink Floyd julkaisi Animals-levynsä vuonna 1977. Levyn ja sitä seuranneen kiertueen jälkeen bändi tunsi tarvetta lakata olemasta ryhmänä, ainakin vähäksi aikaa, ja keskittyä kukin omiin projekteihinsa. Näin ollen kaksi neljästä floydilaisesta vetäytyi studion uumeniin työstämään soolomateriaalia, ja yksi vetäytyi kammioonsa kirjoittamaan albumia josta oli tuleva The Wall. Toinen sooloilija kosketinsoittaja Rick Wrightin ohella oli kitaristi David Gilmour, joka kokosi levyntekosessiota varten nuoruudenaikaisen bändinsä. Gilmour vastasi kuitenkin itse levyn tuottamisesta ja suurimmaksi osaksi myös biisien kirjoittamisesta. Mukaan toki mahtui muun muassa Roy Harperin kanssa yhteistyössä kirjoitettu Short and Sweet, joka löytyi myöhemmin uudelleentyöstettynä versiona myös Harperin omalta levyltä. Ranskassa pidetyn session tuloksena syntyi levy, joka on nimetty pääjehunsa mukaan. Nyt tämä alunperin vuonna 1978 julkaistu albumi on julkaistu uudelleen.

Lopputulos kuulostaa aika paljon Pink Floydilta. Aivan perus-Floydista ei kuitenkaan ole kyse, Vaikka jotain tuttua löytyy ainakin äänen ja itkevän kitarasoundin verran. Tyylilaji on kuitenkin rockimpaa. Löytyneekö tähän selitys Gilmourin kaipuusta menevämpään meininkiin ja poikavuosien huolettomaan rokettirollin veivaamiseen? Mahdollisesti näin. Hauskahkona yksityiskohtana levystä voi mainita biisin, jota ei siinä edes ole. Sessioiden päätteeksi Gilmour kirjoitti muuan laulun, jota ei kuitenkaan saatu levylle koska muut muusikot olivat jo sessioiden päätyttyä palanneet Englantiin. Biisille löytyi onneksi myöhemmin käyttöä Floydin levyllä The Wall. Kappale on nimeltään Comfortably Numb, ja se on siis yksi bändin rakastetuimmista kappaleista.

Vaikka tämä levy ihan mukavasti rullaakin, kovin isoa jälkeä siitä ei aivojen muistipintaan jää. Ehkä tässä vaiheessa oli ihan hyvä, että Pink Floyd palasi vielä yhteen parin levyn verran. Vaikka levy nousi top 30-listalle sekä Amerikassa että Euroopassa, sitä ei voi laskea historian merkkiteoksiin. Kuitenkin levy antaa osviittaa siitä, ettei myöhemmin tapahtunut päätös ottaa Pink Floydissa laulunkirjoitusvastuu ollut David Gilmourille ollenkaan hyppy liian isoihin saappaisiin.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by David Gilmour music/ EMI 1978/2006