STOP THE PRESS!

Freddie Mercury – Lover of Life, Singer of Songs: the Very Best of Freddie Mercury solo (Special Edition)

freddie_mercuryCD1: 1.In my defence 2.The Great Pretender 3.Living on my own (1993 radio mix) 4.Made in heaven 5.Love kills 6.There must be more to life than this 7.Guide me home 8.How can I go on 9.Foolin´around 10.Time 11.Barcelona 12.Love me like there´s no tomorrow 13.I was born to love you 14.The golden boy 15.Mr bad guy 16.The Great Pretender (Malouf remix) 17.Love kills (Star rider remix) 18.I can hear music 19.Goin´back 20.Guide me home (Thierry Lang, piano version)

CD2: 1.Love kills (Sunshine people radio mix) 2.Made in heaven (Extended version) 3.Living on my own (The Egg remix) 4.Love kills (Rank 1 remix) 5.Mr bad guy (Bad circulation remix) 6.I was born to love you (George Demure almost vocal mix) 7.My love is dangerous (Extended version) 8.Love makin´ love (demo) 9. Love kills (Pixel82 remix) 10.I was born to love you (Extended version) 11.Foolin´around (Early version) 12.Living on my own (no more brothers extended mix) 13.Love kills (more oder rework by the glimmers) 14.Your kind of lover (Vocal & piano version) 15.Let´s turn it on (a cappella)
Arvio: 3,5/5

Usein pääsee käymään niin, että kun suositun bändin jäsen haluaa tehdä soolomusiikkia, ei lopputulos ole kovinkaan järisyttävä. Queenin nokkahahmo, nyt jo edesmennyt Freddie Mercury julkaisi 1980-luvulla kaksi soololevyä: Mr Bad Guy ja Montserrat Caballen kanssa duetoituja kappaleita sisältäneen albumin Barcelona. Lisäksi hänen kuolemansa jälkeen julkaistiin useampikin levy. Näiltä kaikilta on koostettu, luultavasti Mercuryn syntymisen 60-vuotispäivän kunniaksi, tupla-cd joka kantaa nimeä Lover of Life, Singer of Songs. Sama teksti löytyy muuten Montreaux´iin pystytetyn Mercuryn patsaan jalustasta.

Ykköslevyä kuunnellessa huomaa kuinka monet näistä kappaleista ovatkaan jossain vaiheessa soineet radiossa. Ja mikseipä eivät olisi soineet- suurin osa on hyviä ja aikaa hyvin kestäneitä. Ja kaiken kuorruttaa Mercuryn aina niin vahva ääni. Kappaleita kuunnellessa huomaa, kuinka Mercuryn ääni todella sopi monenlaiseen musiikkiin, niin nopeatempoisempaan rockiin kuin herkempiin balladeihin, puhumattakaan ”Living on my own”in kaltaisesta tanssibiisistä. Mutta vaikka musiikkipuolella onkin tarjolla sekä tanssittavampaa kuin slovarimpaakin materiaalia, sanoituspuoli on yhtenäisempää. Useammassakin laulussa mainitaan sana love tai lover; aihepiiri lienee asteen hempeämpää kuin mitä emobändissä. Silti on yksi asia, joka pulpahtaa esiin monessakin kohdassa: hauskan pitäminen ja elämästä nauttiminen ovat asioita jotka sanoituksissa usein esiintyvät. Ja miksipä ei esiintyisi, Freddie Mercury eli niinkuin lauloi ja toisin päin. Ehkäpä siinä on yksi syy hänen musiikkinsa suosioon: hän sai sanat elämään ja ihmiset uskomaan sanoihinsa.

Siinä missä ykköslevyltä löytyy sekä alkuperäisiä että remiksattuja versioita, on kakkoslevy pyhitetty täysin remikseille. Mukana on useampi tänä vuonna (ja ilmeisesti juuri tätä levyä varten) tehty remix. Loput on yhtä ennen julkaisematonta kappaletta lukuunottamatta napattu ilmeisestikin aiemmin julkaistulta Freddie Mercury- the Solo Collection -levyltä. Yksi ennen julkaisematon kappale on varhainen versio kappaleesta Mr Bad Guy. Se on taltioitu kyseisen levyn äänityssessioissa. Tämä remix-levy on saatavilla ainoastaan tässä special edition-versiosssa, muista löytyy vain tuo ykköslevy.

Freddien tuotannossa on jonkin verran kappaleita, joita vahvan kahdeksankymmentälukulaisen tyylinsä takia on päässyt ajan hammas puraisemaan. Silti, kokonaisvaikutelma on positiivinen. Freddie Mercury kun olisi äänensä ja tulkintansa puolesta voinut levyttää vaikka sanomalehden urheilusivuja ja onnistunut pääsemään sillä listoille. Kaikenkaikkiaan Lover of Life, Singer of Songs on ihan kelvollinen paketti, vaikkakin sitä vaivaa sama tauti kuin samannimistä dvd:täkin: se ei tarjoa mitään uutta. Eli mikäli omistat jo jonkun Mercuryn kokoelman, tämä lienee turha ostos. Ellet sitten ole pohjattoman kiinnostunut remikseistä tai keräilijä, joka haluaa hyllyynsä herran jokaisen kokoelman.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by EMI, 2006