STOP THE PRESS!

Iron Maiden – A Matter of Life and Death

iron_maiden21. Different world 2. These colours don’t run 3. Brighter than a thousand suns 4. The Pilgrim 5. The Longest Day 5. Out of the shadows 6. The reincarnation of Benjamin Breeg 8. For the greater good of God 9. Lord of light 11. The legacy
Arvio: 4/5

”A Matter of Life and Death” on Iron Maidenin neljästoista studioalbumi. Toki bändin julkaisuista löytyy monta live-pläjäystä ja kokoelmaakin, mutta myös studiotyöskentelyn helmiä on tullut pyöräytettyä melko kiitettävä määrä. Lisäksi on todella hienoa, että bändin legendaarisin ja parhain kokoonpano on edelleen kasassa työstämässä materiaalia, vaikka 90-luvun loppupuolella laulaja hetkeksi vaihtuikin. Mutta voiko Iron Maiden vielä, kaikkien näiden vuosien jälkeen, toimia? Voiko se enää vakuuttaa? Jopa omaksi yllätyksekseni vastaan näihin kahteen kysymykseen ”kyllä”.

”A Matter of Life and Death” on melkoista progeheviä. Sen biisit ovat melkoisen monimutkaisia ja pitkiä, niissä on paljon osia ja ne soivat silti sangen hyvin. Levyn aloittava ”Different world” lähtee takomaan yllättävän rajusti ja nopealla tempolla, ja vaikka se tuntuukin melko suoralta, on siinäkin sen verran palasia pistetty järjestykseen, että heikompi musadiggari on ihmeissään. Melkein kahdeksan minuuttinen ”The longest day” on todella moniosainen kappale, koukkuinen mutta letkeä, ja se soi yllättävän kepeästi. Sinkkuna julkaistu ”The reincarnation of Benjamin Breeg” on myös melko pitkä, mutta sangen monotoninen kappale, joka on myös synkeä ja melko raskas. Levyn päättävä ”The legacy” omaa jotain sellaista eeppisyyttä ja tylyyttä, jota tarvitaan luomaan jotain elämää suurempaa. Ja tässä Iron Maiden onnistuukin vallan mainiosti.

Pitkään olen ollut vannoutunut Maiden-fani, vaikka 90-luvun alun grunge-buumi tämän ominaisuuden minussa tahtoikin tuhota. On todella miellyttävää huomata, että Iron Maiden on edelleen melko hyvässä vedossa. Ukot jaksaa rokata. Vaikka ”A Matter of Life and Death” omaakin paljon samanlaisia elementtejä, kuin ”Brave new world” (2000) ja ”Dance of death” (2003), on siinä silti sen verran paljon miellyttäviä aspekteja, että sitä jaksaa kuunnella yhä uudelleen ja uudelleen.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Iron Maiden Holdings Ltd., 2006