STOP THE PRESS!

Kardia – Kaukana kaikesta

kardia21. Älä ihan vielä 2. Taas hengittää 3. Kaduttaako 4. Enne 5. Tyydyn 6. Ehkä 7. Neulansilmä 8. Muuri 9. Ehtinyt ei 10. Viimeinen päivä
Arvio: 1,5/5

Kardian debyyttialbumi ”Lähellä” oli melkoisen heikko esitys. Aneemisesti tuotettu levy oli jotain niin karseaa, ettei siitä pystynyt löytämään juuri mitään positiivista. En voi sanoa, että odotan bändin kakkosalbumia nousevan kuun kaltaisesti. Kun nyt kuitenkin olen saanut kunnian kuulostella tätä kymmenen biisin kokonaisuutta nimeltä ”Kaukana kaikesta”, toivoisin itsekin olevani melko kaukana kaikesta.

Siis jos ensimmäinen lätty koitti esitellä jonkinlaisia metallisia teemoja, on Kardia tällä uudella levyllään hionut ne kaikki pois. Lässyttävä ”Älä ihan vielä” ja sangen karsea ”Taas hengittää” ovat jo niin lähellä suomirokin perusideoita, ettei niistä yksinkertaisesti voi pitää. Mihin tämä orkesteri oikein on menossa? Kolmosraita ”Kaduttaako” sitten jo esitteleekin avoimesti, mikä biiseissä mättää: kertosäkeet. Jokaisen biisin kertosäe on äärettömän pateettinen ja vähän kuin Dingon uudelleen lämmitystä. Ja tämä jatkuu läpi koko levyn. Jos nyt jotain positiivista pitää löytää, niin ehkä se on ”Ehtinyt ei” -kappaleen alun soundgardenmaisuus, joka tosin kuolee laulun astuttua kehiin.

Joo ei kyllä oikein lähde edelleenkään. Kardia on vienyt jo ennestään vaisua tulkintaansa yhä rasittavampaan suuntaan. Sointi on kokonaisvaltaisesti eleetöntä ja tylsää. Joitakin hevistä napattuja elementtejä toki vielä musiikista löytyy, mutta melko lailla munattomaan suuntaan ollaan menty. ”Kaukana kaikesta” on puiseva ja tylsä levy, jossa ei taaskaan ole mitään, josta etäisesti edes tahtoisi pitää. En pysty, enkä soisi muidenkaan pystyvän.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Music Oy, 2006