STOP THE PRESS!

MayBee – Pling

pling1.Kuumatkalla 2.Tyttöystävänpäivä 3.Apina 4.Kurt Cobain 5.Jäänmurtaja 6.Ulkomaat 7.Mun on saatava tietää 8.Saalis 9.Nyt on nyt 10.Ikuisuus
Arvio: 4/5

Turkulaiskaksikko Maybeen viime vuonna ilmestynyt esikoislevy ei jättänyt kovin suurta muistijälkeä maailman sydämeen. Vaan nyt on kaikki toisin, kun näinä aikoina kauppoihin ilmestyy duon toinen pitkäsoitto, Pling. Taustajoukoissa häärii Firevisionin poijjaat, jotka ovat onnistuneet päivittämään soundit tämän vuosituhannen paremmalle puolelle. Kun sävellys- ja sanoitusavuksi on napattu vielä ex-Aknestik Jukka Takalo, on lupa odottaa laatukamaa.

No, kulkeekos se mopo oikeaan suuntaan ja kuinka lujaa? Kyllähän se kulkee, edistystä on tapahtunut paljonkin. Tytöt laulavat ihan mukavasti, vaikkakin allekirjoittanutta hieman häiritsi tietynlainen nylonbeatmaisuus. Aika väsynythän tämä rinnastus lienee, mutta tällä kertaa assosiaatio oli ihan tahaton, selkäytimestä kummunnut ajatus. Pahoitteluni siis siitä. Tyttöjen ilmaisu on räväkkää ja selkeää, ja flegmaattisuus loistaa poissaolollaan. Ja hyvä niin, koska aito innostus kuuluu tai on kuulumatta aina jostain rivien välistä, artistista tai bändistä riippumatta.

Takalon kädenjälki paistaa korvaani läpi enemmän kuin olisi ehkä tarkoitus. Toki levyltä löytyy yksi Aknestikin cover-biisi (Aallonmurtaja), mutta esimerkiksi Tyttöystävänpäivä- kappaleen kuulen koko ajan päässäni nimenomaan Takalon äänellä laulettuna. Se on vain jotenkin niin..Aknestikia. Tämä ei siis ole varsinaisesti negatiivinen kommentti. Kappale on todella yksi levyn kohokohdista. Jäinpä vain miettimään, miksi kappale ei kuulosta esittäjien, vaan tekijän kappaleelta. Tytöt ovat olleet kappaletta sanoittamassa, mutta silti esitystavassa tai jossain on jotain “muualta lainattua”. Ehkäpä asiat ovat toisin seuraavalla levyllä, kun uraa on takana enemmän ja “oma juttu” löytynyt vielä paremmin.

Pling on hyvin johdonmukainen paketti. Sanoituksellisesti levy on kelpo keskitasoa, vaikka mielestäni varsinkin suomenkielinen pop-lyriikka kuulostaa liian helposti ja liian usein tekotaiteelliselta ja vaivaannuttavalta. Tässä tapauksessa sanat soljahtavat ihan mukavasti paikalleen. Emmillä ja Suskilla näyttäisi olevan kaikki mahdollisuudet vaihtaa saappaansa nykyistä suurempiin, jos taso, taito ja tahto pysyvät näin korkealla.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Poko Rekords, 2006