STOP THE PRESS!

Kelis – Was Here

kelis1.Intro 2.Blindfold me (featuring Nas) 3.Bossy (featuring Too $hort) 4.Fire (featuring Spragga) 5.I don´t think so 6.Weekend 7.Trilogy 8.Appreciate me 9.Till the wheels fall off 10.Handful 11.Aww s***! (featuring Smoke) 12.What´s that right there 13.Circus 14.Lil Star (featuring Cee-Lo) 15.Like you 16.Living proof 17.Goodbyes 18.Have a nice day
Arvio: 3,5/5

New Yorkin Harlemista lähtöisin oleva Kelis varasti Alanis Morrissettelta virallisen vihaisen naisen kruunun vuosisadan vaihteen tietämissä biisillään Caught out there. Se, jolle tuo biisin nimi ei sano mitään, varmaan lause “I hate you so much right now” sanonee enemmän. Videossa heiluva sateenkaari-afroinen Kelis vaikutti siltä, että oma tyyli on valittu ja hanskassa. Viimeksi hän jyräsi listoilla Tasty-albumilla, jonka superhitti Milkshake oli jälleen jotain astetta omaperäisempää kuin mitä keskiverto-nais-rap-artistilta on totuttu kuulemaan (poikkeuksena oman tiensä kulkija, Missy Elliott). Nyt Kelis on palannut estraadeille uutukaislevyllään Kelis was here, jonka esikoissingle Bossy on saanut reippaasti radiosoitttoa ympäriinsä.

Levyllä on pituutta kahdenksantoista biisin verran, mikä alkaa olemaan jo omaan makuuni pikkaisen liikaa. Varsinaisiä täytebiisejä sieltä ei juurikaan löydy, ja biisilista on aseteltu aika mukavasti suvantovaiheineen, päivineen. Mutta sekään ei auta siihen, että keskittyneisyys herpaantuu jossain vaiheessa ja kellon vilkuilu alkaa. Kelis ei suinkaan ole aikamme ainoa artisti, joka tähän “syntiin” sortuu, vaan tämä purnaus kohdistuu tämän käytännön vaalijoihin ihan näin yleisessä mielessä.

Ehkäpä osasyynä edelliseen on eri artistien välisen yhteistyön yleistyminen. Kelis was here mahduttaa itseensä viisi kappaletta vierailevien artistien kanssa levytettyjä biisejä, alkaen aviomies Nasin kanssa tehdystä Blindfold me:sta Gnarls Barkleyn nokkamiehen kanssa esitettyyn Lil stariin. Sen lisäksi löytyy vielä yhden normaalialbumillisen verran “soolomateriaalia”. Ja mikäpäs siinä, Kelis omaa persoonallisen äänen jota kyllä kelpaa kuunnella.

Biisilistasta löytyy moniakin vaihtoehtoja potentiaalisiksi hittibiiseiksi, joten materiaali on sinänsä laadukasta, sopivan asenteellista ja tanssittavaa. Silti joku särähtää korvaan. Se lienee tunne siitä, että tämä levyllinen, vaikka kohtuuden rajoissa rönsyilevä onkin, on jollain lailla puristettu tiukemmin niin sanotun massa-suodattimen läpi. Elikkäs, vaatteet vähenee ja sellainen massoja kosiskeleva soundi on vallitsevampi kuin mitä ehkä tuo edellisen levyn Milkshake esimerkiksi oli. Totuushan on kuitenkin se, että tuo ei ole kaikkien mielestä ollenkaan paha asia, mikäli sattuu “tämän päivän” soundeista pitämään. Biisit ovat kyllä “Kelis-kuorrutettu”, joten ihan pahimman luokan höttöä tämä kokonaisuus ei ole nähnytkään. Sitä paitsi, poppis on poppista vaikka voissa paistaisi. Joten, mikäs tässä on kuunnellessa, kun hommaa rullaa eteenpäin kuin höyryjuna Kuopijjoon.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Jive Records/EMI, 2006