STOP THE PRESS!

Elvis – Rock’n’Roll Hero

elvis1. Hound dog 2. Good rockin’ tonight 3. Shake, rattle & roll 4. Blue suede shoes 5. That’s all right 6. Heartbreak hotel 7. Mystery train 8. Blue moon 9. Baby let’s play house 10. One night 11. I got a woman 12. Rip it up 13. Too much 14. I don’t care if the sun don’t shine 15. Fool, fool, fool 16. Don’t be cruel
Arvio: 3,5/5

Elviksen kokoelmia on tehty jo maailman sivu. On enemmän tai vähemmän täydellisiä kokoelmia joltakin ajalta, ja sitten vielä tiettyyn tyylisuuntaan panostavia kokonaisuuksia. ”Rock’n’Roll Hero” suuntaa selvästi genreen, johon Elvis tunnetuimmin liitetään: rock’n’rolliin. Ensisilmäyksellä levy tuntuukin melkoisesti hyvin pintapuoliselta raapaisulta Elviksen musiikkia, ja jopa hieman tylsältä vedokselta. Lähempi tarkastelu kuitenkin kertoo toista.

”Rock’n’Roll Hero” selkeästi alleviivaa ne vaikutteet, jotka ovat eniten Elviksen tulkinnan kehitykseen vaikuttaneet. Sen rock-vetoisuus ei ole ilmiselvää, sillä se korostaa kantri- ja folk-vaikutteita, jotka selvästi ovat vaikuttaneet Presleyn musiikilliseen antiin. Se ei siis pyri lähestymään Elviksen rock-klassikoita esittämättä suuntaa, josta ne ovat tulleet. Tämä onkin kokoelman viehättävintä antia, sillä tämän huomatessaan kuuntelija ei enää jätä huomiotta musiikillisen neron kehitysvaiheita, vaan kokee ne hänen mukanaan. Bluesin puolelle kaarrettaessa kuuntelija on jo tottunut sijoittamaan Elviksen keskelle erilaisia genrejä.

Täytyy toki todeta, että olen kurkkuani myöten täynnä erilaisia Elvis-kokoelmia, mutta ”Rock’n’Roll Hero” yllätti minut totaalisesti. Ensivaikutelmani karistettuani saatan avoimin mielin todeta, että tämä todellakin on erittäin hieno kokoelma. Elviksen musiikkiin perehtymättömälle se antanee paljon iloa, ja muillekin se toiminee hyvänä ja ehjänä kokonaisuutena.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony BMG Music Entertainment, 2006