STOP THE PRESS!

Kokoelma – Aatsipoppaa

aatsipoppaaD1: 1.Minttu sekä Ville /Jonna 2.Höpsön löpsön löppö /Jukka Rautiainen 3.Villen viulu /Reetta 4.Peikkopolkka /Reetta ja Sanna 5.Kyllä aikuiset mua naurattaa /Jukka Rautiainen 6.Viisi koiranpentua /Sanna 7.Lintsillä /Reetta ja Sanna 8.Ilta jo saa /Jukka Rautiainen 9.Meidän talon porukka /Eno-Samuli 10.Aatsipoppaa /Reetta ja Sanna 11.Mitä silloin teet…? /Jukka Rautiainen 12.Lasten uutiset /Reetta ja Sanna 13.Mestarimaalari /Jukka Rautiainen 14.Mopolaulu /Eno-Samuli 15.Suotko hetkisen aikaa /Sanna 16.Ystävyys /Jukka Rautiainen 17. Yökeijun unilaulu /Reetta

CD2: 1.Kova kingi sä oot /Jonna 2.Lystit häät /Sanna ja Reetta 3.Kissa suihkussa /Eno-Samuli 4.Ronsun palju /Reetta ja Sanna 5.Haamuleikki /Jukka 6.Rautakangen päänsärky /Toivo-setä 7.Heissan Niina! /Sanna ja Reetta 8.Etanan vauhdilla /Jukka 9.Hei pippijuu /Sanna ja Reetta 10.Sano sano se /Reetta ja Sanna 11.Isän harras harrastus /Jukka 12.Parhain paikka /Eno Samuli + lapset 13.Parane pian mummu /Heini 14.Ei me tykätä likoista… /Jukka 15.Se on varmasti ollut Koistinen /Reetta ja Sanna 16.Kaikkihan sen ties /Eno-Samuli 17.Sateenkaaren päässä /Sanna
Arvio: 4,5/5

Kultaisella kahdeksankymmentäluvulla julkaistut Aatsipoppaa 1 ja 2 -levyt on koottu ensi kerran samoihin kansiin cd-muodossa. Mikäpä sen oivempaa, lapsuutensa 1980-luvulla viettäneet kun alkavat olla siinä iässä, että omalle jälkikasvulle halutaan lastenmusiikkia hommata. Nyt on sitten mahdollisuus iskostaa Aatsipoppaat ja Peikkopolkat nykypäivän lapsien pieniin mieliin.

Tuntuu vaikealta sanoa mitään tolkullista levystä, jonka kappaleiden tahdissa on varttunut. Ensimmäinen kuuntelukerta on suuri aikahyppy takaisin lapsuusaikoihin. Laulujen sanat palautuvat mieleen myös kovin nopeasti. Koetapa tässä nostalgia-huumassa kuunnella kappaleita kriittisellä korvalla. Mutta niinhän se on, ettei kaikkea pidä tutkiskella niin kovin kriittisesti. Eihän kukaan ihminen voi oikeasti sanoa, että Peikkopolkan “jappa-jappa-jaa-pa-jaa-papa-jappa-jaa”- kertosäe olisi elämää suurempi mestariteos. Kyllä se enemmän aiheuttaa spontaanin naurupuuskan. Mutta varsinainen kohdeyleisö sen sijaan lienee tästäkin kappaleesta oikeasti riemuissaan. Lapsi kun on samanlainen, riimejä ja hokemia rakastava ihmistyyppi ajasta ja vuosikymmenestä riippumatta.

Levyä onkin syytä tarkastella lähinnä siltä kantilta, kuinka hyvin se on kestänyt aikaa. Mutu-tuntuman mukaan uskoisin tämän levyn annin uppoavan myös nykypäivän pikkulapsiin kuin veitsi voihin. Kappaleet ovat yksinkertaisia, sanoitukset mukavia ja paikoin hyvin humoristisia. Taustat on tehty jollain muulla kuin d-luokan halpis-kiipparilla. Valtaosassa kappaleita esittäjinä toimivat lapset Sanna ja Reetta, jotka omalla kirkkailla pikkutytön-äänillään tuovat hyvin ajatuksen “lapsilta lapsille”. Sanoitukset ovat enimmäkseen tarinoita, mutta mukana on myös kantaa ottavampi “Suotko hetkisen aikaa”, missä toivotaan sotien loppumista. Laululeikkejä on mukana muutama, mutta valtaosa on kerronnallisia kappaleita, kuin kuvitettuja satuja. Ja tämä on juuri sitä osastoa, joka ruokkii pilttien ajatusmaailmaa ja laajentaa sanavarastoa. Molemmat levyt aloittaa Jonna, ensimmäisellä kuullaan tietysti legendaarinen Minttu sekä Ville, toisen levyn korkkaa Kova kingi sä oot.

Aatsipoppaa on ehdoton hankinta perheen pienimmille: humoristinen, hauska ja turvallinen. Tämän kohderyhmän kyseessä ollessa sisältö käy ennen musiikkia, ja tältä tuplalta sitä onneksi löytyy. Kyseessä ei ole kantaaottava kokonaisuus, mutta hyväntuulinen se sen sijaan on. Ja niinhän se menee, että hyväntuuliset lapset osaavat tartuttaa mielialansa myös meihin aikuisiin.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by Warner Music Finland, 2006