STOP THE PRESS!

Miljoonasade – Kasvukipuja 20 vuotta

miljoonasadeCD1: 1.Lapsuuden sankarille 2.Helenan baarissa 3.Miljoonasade 4.Köyhät 5.Kuu 6.Marraskuu 7.Nimettömyys 8.Angelika 9.Kaupunki 10.Me paetaan taas 11.Särkyneet 12.Ootko muistanut, Iiris 13.Voipallo 14.Vain nopeat elävät 15.Rokkibäni Wounded Knee 16.Silmitön talvi 17.Trendit 18.Kerjäläisen tarina 19.Meitä jyrätään 20.Fly On Juri Gagarin

CD2: 1.Murheenkryynit 2.506 ikkunaa 3.Pakolaistaivas 4.Sarjakuvatyttö 5.Meillä on voimaa 6.Jee 7.16 & 36 8.Pitkä piikki 9.Emalisydän 10.Sinisenvarjon kasvit 11.Rakkaus on lihaa 12.Tulkoon rakkaus 13.Vallankumous EVP 14.Kasvukipuja 15.Ai mikä mua vaivaa? 16.Meri ei kerro 17.Tie tiettömään 18.Rakkauden lähdekoodi 19.Taksilapset
Arvio: 3,5/5

Miljoonasadetta voisi melkein sanoa kaikkien aikojen harmittomimmaksi suomalaiseksi yhtyeeksi. Tämä ei sinänsä ole negatiivinen ilmaisu – tarkoitan vain, että juuri kenelläkään ei taida olla kyseisestä yhtyeestä varsinaisesti pahaa sanottavaa. Tämä onkin perin harvinaista, kun kuitenkin puhutaan varsin perinteisestä suomipopista. Eipä montaa vastaavaa tapausta populaarikulttuurimme verrattaen lyhyen historian ajalta mieleen ihan heti pomppaa. Yksi suurimmista vaikuttajista bändin pitkäaikaiseen suosioon lienevät Heikki Salon aina yhtä ajankohtaiset, koskettavat ja pysäyttävät sanoitukset. On ehkä merkillepantavaa, että Miljoonasateen biiseissä kuulee melko harvoin varsinaisia melodisia koukkuja. Päähän jäävät soimaan lähinnä Salon nerokkaat kertosäkeet, jotka tarjoavat kaikenikäisille ajateltavaa. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa klassikko 506 ikkunaa, jota muistan aikoinaan ala-asteella kaikkien rallatelleen raivostumiseen saakka. Tuolloin sanoituksia ei sen syvällisemmin tullut pohdittua, mutta oli se vaan hassua kun setä lauloi ikkunoiden pesemisestä. Musiikillisesti Miljoonasade oli mielestäni ehdottomasti vahvimmillaan 80-luvulla. Ysärin myötä sointukulut jotenkin yksinkertaistuivat ajanmukaisesti helpostipureskeltavammaksi. Vaan laadukastahan myöhempien aikojen tuotantokin on, ei siitä mihinkään pääse.

90-luku oli melko armoton edellisen vuosikymmenen kotimaisille artisteille. Niinpä Miljoonasade alkoi hiipua pikkuhiljaa taustalle, joskin näyttävät mainostempaukset pitivät yhtyeen yleisön muistissa. Bändin vedenalainen keikka oli tiettävästi laatuaan maailman ensimmäinen. Monet meistä muistanevat Sateen esiintyneen myös kuumailmapallosta käsin. Onnistuipa bändi 90-luvullakin vielä työstämään muutaman hitinkin, kuten Tulkoon rakkaus. Biisejä on toki syntynyt vielä 2000-luvullakin, mutta eipä niissä sitä samaa energisyyttä ja tuoreutta oikein tahdo irrota, mitä yhtyeen alkutaipaleella. Kappaleesta Rakkauden lähdekoodi tulee enemmänkin fiilis, että kun on kerran aina tehty ajanmukaisia kappaleita, niin täytyyhän sitä jotenkin IT-alakin saada sotkettua rakkauslauluun. Sen sijaan kappale Taksilapset onkin huomattavasti osuvampi uusi biisi, jossa pohditaan juurikin tätä bändin niin sanottua paluuta. Kyseinen kappale nivookin varsin mukavasti kokoelman yhteen.

Kasvukipuja 20 vuotta ei ole mitenkään kaikenkattava hittikimara. Siltä puuttuu joitain mielestäni olennaisiakin kappaleita bändin uran varrelta, kuten esimerkiksi henkilökohtainen suosikkini Olkinainen. Toisaalta kokkari sisältää kuitenkin varsin runsaasti materiaalia, jota ei radiosta ole juurikaan kuultu. Miljoonasade on kuitenkin uransa aikana ehtinyt julkaista useampia kokoelmia, joten puuttuvat hitit löytynevät niiltä. Rohkenenpa epäillä, että yhtyeeltä koskaan varsinaista uutta studioalbumia enää tulee. Levätköön wanha arvokkaasti rauhassa, mutta suotakoon heille silti ajoittainen keikkailu vielä tulevaisuudessakin.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Music Finland, 2006