STOP THE PRESS!

Moonsorrow – V: Hävitetty

moonsorrow1. Jäästä syntynyt – Born of ice / Varjojen virta – Stream of shadows 2. Tuleen ajettu maa – A land driven into the fire
Arvio: 4/5

Moonsorrowin viides pitkäsoitto kantaa nimeä ”V: Hävitetty”. Ja vaikka nimenä tuo ei kovin kummoista mielenkiintoa herätä, levyn kokonaisuus sen sijaan herättää. Kahdella kappaleella varustettu kiekko kun on nykyisessä kaupallisuuden mädättämässä maailmassa melko harvinainen tapaus. Ja täytyy todeta, että tuskin Moonsorrow edes haluaa radiokanavien itseään loputtomiin toistaville soittolistoille. Nuo kaksi kappaletta kun tunnelmoivat kylmän ja raa’an metallin ja folk-maisen soitannan äärirajoilla. Biisit ovat moniosaisia, eikä niissä yllättäen ole paljoakaan puuduttavuutta tai toistavuutta. Rouheat ja kolkot soundit todella tunkeutuvat ihon alle muuttuen välillä lämpimiksi heijastuksiksi ja välillä taas täyteläisiksi spektaakkelin tavoittelemissoinnuiksi. Tosin kansanperinnettä lähentelevät osiot ovat ehkä hieman turhan väkisin ympättyjä. Mutta kun niiden antaa jäädä omaan arvoonsa, on kokonaisuus muutoin melkoisen makoisa.

Tämä on ensikosketukseni Moonsorrowin levytyksiin. Siksi olenkin lähinnä hyvin positiivisesti yllättynyt. ”V: Hävitetty” on melankolinen ja hyvin rujo. Se miellyttää ja on omiaan piristämään perushevissä kelluvaan musiikkiskeneen kyllästyneet. Hieno, innovatiivinen ja tasapainoinen levytys, jollaisia tulee esiin liian harvoin.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Spin-Farm Ltd., 2006