STOP THE PRESS!

I’ll Sleep When I’m Dead

ill_sleep_whenOhjaus: Mike Hodges
Käsikirjoitus: Trevor Preston
Tuotanto: Mike Kaplan, Michael Corrente, Roger Marino
Pääosissa: Clive Owen, Charlotte Rampling, Malcolm McDowell, Jonathan Rhys-Meyers
Arvio: 4/5

Ohjaaja Mike Hodgesin ehkä tunnetuin elokuva on vuonna 1971 ilmestynyt Get Carter, jonka pääosassa nähtiin Michael Caine. Elokuva oli kylmä rikostrilleri, ja siitä tehtiin täysin vasurilla tuotettu uusintaversio vuonna 2000, jolloin pääosaa esitti Sylvester Stallone. Vuonna 2003 julkaisunsa saanut ”I’ll sleep when I’m dead” on myös rikostrilleri, ja melkoisen kylmä sellainen.

Will Graham (Owen) on entinen rikollinen, joka on yrittänyt jättää vanhan elämänsä taakseen ja unohtaa menneet asuen pakettiautossaan metsän laidalla. Kun hänen veljensä Davey (Rhys-Meyer) löydetään itsemurhan tehneenä, Will palaa takaisin ihmisten ilmoille. Jokin tuntuu mättävän Daveyn kuoleman suhteen, ja Will alkaakin selvittää, miksi nuorukainen riisti oman henkensä. Hänen vanhat rikoskumppaninsa toivovat miehen palaavan kuvioihin. Mutta onko Will todella muuttunut mies?

Elokuva on hyvä. Se on hyvin tasapainoinen, kolkko ja realistisen synkeä. Se on hyvin simppeli, sekä kuvaukseltaan, että tarinankulultaan, mutta se toimii loistavasti. Lievähkön alkusähellyksen jälkeen leffa paranee huomattavasti ja pitää otteessaan loppuun asti. Pitkästä aikaa oli mukava katsoa näin hyvä trilleri. DVD:n kuvanlaatu on kirkas, eikä äänessäkään ollut mitään sopimatonta. Ekstroja ei pahemmin ole, joten siitä pientä miinusta. Muutoin on pakko kehua ja nostaa hattua.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Paramount Classics, 2003

Traileri: