STOP THE PRESS!

Soundtrack – Babel

babel_cdLEVY 1) 1. Tazarine 2. Tu Me Acostumbraste 3. Sebtember/The Joker 4. Deportation/Iquazu 5. World Citizen-i won´t be disappointed 6. Cumbia Sobre El Rio 7. Hiding it 8. Masterpiece 9. Desert Bus Ride 10. Bibo no Aozora 11. Tribal 12. Para Que Regreses 13. Babel 14. Amelia Desert Morning 15. Jugo A La Vida 16. Breathing Soul 17. The Blinding Sun

(LEVY 2) 1. Only love can conquer hate 2. El Panchangon 3. Two Worlds,One Heart 4. The Phone Call 5. Gekkoh 6. The Catch 7. Mujer Hermosa 8. Into The Wild 9. Look Inside 10. The Master 11. Oh my Juliet 12. Prayer 13. El Besito Cachicurris 14. Walking In Tokyo 15. The Visitors 16. Morning Pray 17. Mi Adoracion 18. The Skin Of The World 19. Bibo no Aozora
Arvio: 3,5/5

Babel on meksikolaisohjaaja Alejandro Gonzalez Inarritun elokuva ja tällä kertaa hän käsittelee ihmisten kommunikaation kulkua, sen syntymistä ja myös sen puutetta. Elokuvan nimi juontaa myyttiin Babel-nimisestä tornista, jonka rakennuttaminen suututti Jumalan ja siksi hän suutuksissaan laittoi ihmiset puhumaan eri kieliä, joka lopulta toisi mukanaan viestinnän ongelmallisuuden ja etäännyttäisi ihmisiä toisistaan. Elokuva tapahtuu pääosin Marokossa, Japanissa ja Meksikossa sekä Usa:ssa, jonka osuus on olla enemminkin maanrajana kuin tapahtumapaikkana. Elokuvan musiikissa kuljetaan näiden kolmen ensin mainitun välillä juohevasti kulttuurista toiseen.

Argentiinalainen Gustavo Santaolalla on tehnyt alkuperäismusiikin tämän elokuvan lisäksi myös aikaisempiin Inarritun elokuviin, 21 grammaa ja Amores Perros. Oscarilla 2005 Brokeback Mountain –elokuvasta palkittu säveltäjä on tehnyt hyvää yhteistyötä musiikin tuottajana toimineen ohjaaja Inarritun, säveltäjän ja musiikillisen editoijan Aniba Kerpelin sekä musiikillisen neuvonantajan Lynn Fainchteinin kanssa. Lopputuloksena on yhteensopiva äänimaailma, jossa on traditionaalista sekä nykymusiikkia Marrakechista ja Tijuanasta sekä japanilaista hip hoppia, poppia, klubiremixiä ja klassista nykymusiikkia.

Levyllä Santaolallan arabialainen, kielisoittimilla soitettu musiikki vangitsee sielukkaasti ihmisten tuntoja kulttuurista riippumatta. Arabialainen luuttu ja akustinen kitara soivat koristeellisen arabialaisen asteikon mukaan vivahteikkaasti ja ovat oiva meditatiivisen näkymän antaja mielelle ja sielulle. Iloa tuo meksikolainen latinotahtinen musiikki, jossa mennään reggaetonin tahtiin, iskelmällisellä otteella tanssimusiikin mukaan sekä slovarimusiikin pehmeissä tahdeissa, jotka saavat tunteita pintaan eri tavalla kuin arabialainen, yksinkertaisempi äänimaailma. Torvet soivat hauskasti ja ilokseni löydän latinoversion kauniista kappaleesta Let it be me, jonka mm. Elvis on tulkinnut mieleenjäävästi. Japanilainen tuottaja ja dj Shinichi Osawa on tehnyt oivan ja tanakan remixin Earth Wind & Fire:n September-kappaleesta. Elokuvassa kyseinen kappale soi discossa kuuron tytön mennessä tanssilattialle ja kiintoisasti vuorotellaan sen soimista ja äänetöntä kuvamaailmaa, jolloin tytön eristäytyneisyys tulee ilmi tehokkaasti. Kun basso ja rummut ovat tarpeeksi kovalla pystyy kuuro tuntemaan musiikin ääniaaltoina kehossaan.Toisaalta taas kuulevat ihmiset haluavat musiikin kuuluvan niin lujalla, että he voivat sulkea maailman pois ja keskittyä yksin musiikin lohduttavaan virtaan mutta myös tuntemaan musiikkia samoin kuin kuurotkin.

Kaunein kappale levyllä on ehdottomasti Bibo no Aozora. Se on pianon ja kahden viulun kudelma ja siitä on levyllä kaksi versiota. Surullisen toiveikas kappale toimii elokuvan lopulla yhdistävänä tekijänä kaikkien tapahtumien ja henkilöiden välillä kuin kohtalo, joka voi arvaamattomasti sitoa ihmisiä yhteen eri puolilla maailmaa. Babel-levy sisältää peräti 36 kappaletta ja musiikillista esitystä. Se sopii hetkiin, kun haluaa musiikiltaan erityyppisiä tunnelmia ja sointimaailmoja, mutta levy tarjoaa ennen kaikkea melankoliaa ja kaipausta eri tavoin esitettynä.

Sari Rivinen for Smackthejack.net

Photo`s copyright by Concord Records, 2006