STOP THE PRESS!

Matti Johannes Koivu – Kovat piipussa

kovat_piipussa1. Kovat piipussa 2. Autopihalta kohoaa 3. Naapuska 4. Topi Sorsakoski-päivä 5. Pienet silmät 6. Esineet ja aikataulut 7. Saan kyllä asunnon 8. Avaruusasema kiitää 9. Kiitokset 10. Kuljen, kuljen
Arvio: 3,5/5

Matti Johannes Koivulla on kovat piipussa! Hänen levynsä etu- sekä takakannessa komeilee luokkakuva ala-asteikäisistä ja mielessä käy ennakkokuva musiikista, joka olisi jotain runopoika-tilulilu- meininkiä, joka ei jaksa minua henkilökohtaisesti innostaa. Mutta täytyypä sanoa, että minulle uusi tuttavuus Matti Johannes Koivu sai heti avausraidalla nimikkokappaleella Kovat piipussa mielen heltymään: Tämähän toimii! Amerikkalaistyylinen 60- ja 70-luvun ajaton pop-folk tunnelmointi sekä myös pari vuosikymmentä tuoreempia sävyjä tarjoava levy iskee tajuntaan ja hassut sanat ovat piste i:n päälle. Levy jatkaa tunnelmallisilla tuokiokuvauksilla ja melodiakierroilla ja mukaan mahtuu pari rock-kappalettakin. Topi Sorsakosken vaikutteita kuullaan paikoitellen kitarakuvioissa ja onpa hänelle omistettu kappalekin, Topi Sorsakoski-päivä. Kun kuullaan kysymys ”Mutta kuka osallistuisi mun /Topi Sorsakoski-päivään” tai ”Olin varma, etten löytäis ketään /joka osallistuis mun/ Topi Sorsakoski-päivään” ne kuulostavat sanoituksena niin virkistäviltä, että kyllä hymy jo tässä vaiheessa tulee suupieliin viimeistään. Myös tällainen sympaattinen sanaviritys levyllä kuullaan, ”Hämähäkkejä on viisijalkaisina/ mutta tällähän on kuusi/ liskonpoikasta/ ruokakupista nousee/ valittava virsi”.

Matti Johannes Koivu on pitänyt rivakkaa tahtia yllä luomistouhuissaan kun on pystynyt julkaisemaan toisen levynsä näin nopeasti edellisen albuminsa, debyyttilevy Puuhastellen jälkeen. Vuosi on aika lailla tarkalleen kulunut ja kriitikkojen suosikki on tällä kertaa tuonut levylle hieman sähkökitaraa akustisen kitaran rinnalle. Pianokin soi utuisen kaukaisesti viimeisessä kappaleessa Kuljen, kuljen jota olisi kuunnellut enemmänkin kuin 2 ja puoli minuuttia. Kaiken kaikkiaan Kovat piipussa on tunnelmallinen levy kokonaisuus 10 kappaleellaan ja sen nimikkobiisi tai Saan kyllä asunnon toimisivat radiosoitossakin. Koivun kielenkäyttö sanoituksissa on mielenkiintoinen; hän on saanut sanat ikään kuin uppoamaan osaksi soitinten virtaa ja niitä voi kuunnella kuin vierasta kieltä vaivattoman oloisesti. Ja mikä on hienointa, hämeenlinnalaisen Koivun levy on nauhoitettu kerralla koko yhtyeen soittaessa mukana. Se jos mikä on aina kunnioitettavaa. Myös laulajan äänestä kuulee nyansseja mutta ei niinkään tunteita ja tämä laulutapa sopii hyvin hänen musiikilleen. Matti Johannes Koivu pystyy vakuuttamaan minut persoonallisella tyylillään ja jäänkin mielenkiinnolla odottamaan hänen tulevia tuotoksiaan. Sitä paitsi levyn sisäkannessa on kuva lehmälaumasta tien tukkona väijymässä ihmisiä, niin onhan silloin totisesti kovat piipussa.

Sari Rivinen for Smackthejack.net

Photo`s copyright by m.dulor, 2007.