STOP THE PRESS!

Busdriver – RoadKillOvercoat

roadkill1. Casting Agent And Cowgirls 2. Less Yes’s. More No’s 3. Kill Your Employer (Recreational Paranoia Is The Sport Of Now) 4. Ethereal Driftwood 5. Secret Skin 6. Sun Showers 7. Go Slow 8. Troglodyte Wins, The 9. Pompous Posies! Your Party’s No Fun 10. (Bloody Paw On The) Kill Floor 11. Mr. Mistakes 12. Dream Catcher’s Mitt
Arvio: 4/5

Anteeksi maalaisuuteni, mutta myönnän suosiolla heti kättelyssä, että Los Angelesilainen hiphop-artisti Busdriver on minulle täysin uusi tuttavuus. On silti sanottava, ettei kohtaamisemme ollut kuitenkaan mitenkään vastenmielinen tai vaivaannuttava. Busdriverin soundimaailma on jotenkin kiehtovalla tavalla tuttu, vaikka tavallaan onkin melko kaukana siitä kertakäyttöisestä MTV-blingbling-räpistä, jota tuntuu tunkevan hiukan joka tuutista. RoadKillOvercoat-albumin soundi onkin hitusen lähempänä räpin alkulähteitä – varsin monessa kappaleessa on nimittäin vahvoja elektrovaikutteita. Jopa vanhaa kunnon TR-808 -rumpukonetta kuullaan useamman biisin rytmiosastolla. Eikä Busdriver kangistu pelkkiin hiphop-biitteihinkään, Sun Shower -kappaleen nopeampi tempo ja suoraviivaisempi tanssibiitti ovat jotakin sellaista, mitä ei räppilevyillä yleensä kuulla. Kyseinen kappale erottuukin levyltä potentiaalisena hittibiisinä.

Vaikka levy onkin yleisluonteeltaan varsin sähköinen, jaksaa se silti hengittää. Busdriverin ääni on suorastaan yllättävän miellyttävä ja sanomaakin peräti löytyy. Biisit eivät yleensä kerro pyllynkeikutuksesta, niissä ei pariteta horoja, eikä muutenkaan olla kulmakunnan kovimpia gangstoja. Sen sijaan yhteiskunnan epäkohdista riittää puhuttavaa enemmänkin. Vaikka Busdriver ei täällä meillä päin kovin tunnettu nimi olekaan, on mies silti ehtinyt julkaista musiikkia jo aimo tovin kotimaassaan. Ensimmäisen oman albumin mies julkaisi vuonna 2001, ja sitäkin ennen Driver on vieraillut lukuisilla julkaisuilla 90-luvun puolivälistä lähtien. Mikäli diggailet enemmän listahiphopista, ei Busdriverin materiaali ole välttämättä sinun kuppisi teetä. Mikäli toisaalta pidät siitä, että kuuntelemassasi musiikissa on hieman enemmän haastetta ja mielenkiintoinen soundimaailma, kannattaa RoadKillOvercoatiin tutustua ilman muuta.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Epitaph Europe, 2006