STOP THE PRESS!

Radiopuhelimet – Viisi tähteä

radiopuhelimet1.Kotiin! 2.Viisi tähteä 3.Kosmos kiihdyttää 4.Hullumagneetti 5.Joskus olen leivonnainen 6.Rajoja 7.Loputon kesä 8.Nimetön päivä 9.Kamennogorsk 10.Musta lakana 11.Tähti ja metsärosvo 12.Moottoriperse
Arvio: 3,5/5

Oulusta kajahtaa, sillä sellaisella vimmalla syöttää settiä Radiopuhelimet kappaleessa Kotiin, että Ramoneskin alkaisi pogota. Viisi tähteä on bändin uusin levy ja omimmalla musiikkitantereella se heittää taisteluhuutonsa kehiin. Levyn ehdoton huumoribiisi Musta Lakana levittää tajuntaan ihastuttavasti riikinkukko-egon tylyä asennetta ja Moottoriperse-kappale tekee 31 sekunnissa lyhyen ytimekkäästi selväksi, että tekee miehelle gutaa, jos tekniikka on hallussa ja moottoriperse kalussa. Jälkimmäistä kuunnellessa käy mielessä samanrytminen YUP:n Kirvesperseet. J.A Mäkisen laulu viekastelee väliin kuin Kauko Röyhkä tai örisee kuin Tuomari Nurmio taas yltyen Pellen kiihkoisaan menoon. Särö ja tiukka soitto on ennallaan ja Doorsinkin höyryisiä kitaramelodiakiertoja aaltoilee joskin ohuemmalla soundilla osuvasti Nimetön Päivä.

Hauskan mainiot omintakeiset sanoitukset ovat oiva lisäke ja tuovat potkua tähän tähän mainioon 12 kappaleen kokonaisuuteen. Hullumagneetti-kappale voisi kertoa julkisuuden kiroista liian innokkaan fanin pyrkiessä tekemään läheistä tuttavuutta sitä karsastavalle rokkimiehelle tai naiselle. Toiveita kesätaivaan alla kuiskailee niin idealistisesti Loputon Kesä: onko se hulluutta/kuin loputon kesä/ilman huolta/maailma on kaukana/ elämä nuorta/ paha on muualla/ tämän lyhyen hetken. Viides kappale toteaa jo arvoituksellisemmin: Joskus olen leivonnainen. Energiaa löytyy mutta paikoin hieman häiritsee jonkinasteinen junnaaminen paikallaan joissakin kappaleissa, joka kuullostaa minulle häiritsevästi samantoistolta mikä voi olla tietysti makuasia.

Kyllä Radiopuhelinten kelpaa, kun repertuaarista löytyy heidän nimiinsä nimetty näytelmä sekä Tommi-musikaali, jotka on esitetty Oulun kaupunginteatterissa ja ovat Juha Hurmeen käsialaa. Hän on toimittanut heistä kirjankin ja kerrottavaahan löytyy, kun bändi on kolunnut Euroopan savuisia lavoja naapurimaan Leningradia myöten. 11. levy ja 20-vuotis juhlat jo viettäneenä Radiopuhelimet ei hevillä keski-ikäisty hengästyen vaan julistaa: Perkele, kun mahtavaa tepastella kaikenvoipana viiden tähden menomestassa!

Sari Rivinen for Smackthejack.net

Photo´s copyright by If Society, 2007