STOP THE PRESS!

The Millioners – Most Sexiest Music

the_millioners1.Assault in space 2.Body into use 3.My great regret 4.Loving you 5.Volcanic Renko 6.We come from womb 7.Up to you 8.Delirious 9.Neon sun 10.Most sexiest music 11.End titles
Arvio: 3,5/5

No niin. The Millionaires muistetaan parin vuoden takaisesta I Will Stay- coverista, joka siiderimainoksesta sinkoutui suoraan tajuntaan rytmikkäästi kuin sambaava mato. Odotin täten innolla yhtyeen pitkäsoittoa, saadakseni viimein tuon hienon uusintaversion kuultavakseni kokonaisuudessaan kompaktimuodossa…Ja eivätköhän ole ryökäleet JÄTTÄNEET KOKO KAPPALEEN POIS LEVYLTÄ! Miksi, pojat, miksi? Kyseinen ensihavainto laskee heti fiiliksen nollille ja poistaa loppuarvostelusta vähintään yhden tähden.

Mukavastihan toki Miljonaarit pulputtaa ilman Hurrigaanejakin (ai tätä tahallisen väärinkirjoituksen juhlaa). Yhtye on ollut kasassa neljä vuotta ja saanut nyt siis debyyttinsä ulos, joten hiljaa hyvä tulee. Pitkällinen kypsyttely kuuluu jäljessä, sillä kuuma souli sykkii kuin haluten laserpinnan kylmästä ja latteasta vankilasta ulos. Moni kappale saa pään nykimään hyväksyvästi ja soundit ovat kutkuttavan mukavia. Suurin osa kappaleista on instrumentaaleja, mikä ratkaisu on hieman vaikeahko hyväksyä. Itse ainakin olisin kynä etäällä ojossa ja suorastaan janoten tekemässä tekstejä solisteille laulettavaksi. Jokunen kappale jopa sortuu siihen, että pelkkä konepulina ilman vokaaleja on tylsän kuuloista.

Desireless, Vellu Maurola, Daft Punk, Kraftwerk…pitkä eikä kovin kunniaton lista selkeistä vaikuttajista, joiden fiilis on kuultavilla levyllä, kun oikein ottaa korvan kouraan. Välillä varastetaan jo niin, että huippaa: Nimibiisi on kuin viimeksimainitun poppoon Musique non-stop uneliaine ”mjyysik”-hokemineen kaikkineen. Tuntuu, että omiakin ideoita konenelikolla olisi, siksi moinen toiminta tuntuu rivolta. Myöskään liian pitkät kappaleet eivät oikein istu: Ideoita pitkitetään liikaa ja se on rasittavaa etenkin silloin kun aatos ei alunperinkään ole ollut kuin keskinkertainen.

Mainiota alkuillan menomusaa tämä on mutta jotenkin kokonaisuudesta jää siltikin se olo, että aineksia parempaankin olisi ollut. Soundit ovat usein aika samankuuloisia ja monista lähteistä ammennettu lopputulos olisi kaivannut ehkä rennompaa otetta. Ihan kuin nyt yritettäisiin olla korskeita ja mahtipontisia mutta karahdettaisiin kiveen. Jokin tässä, eikä tunnelmasta välity sellainen bilemeininki kuin parhaimmillaan voisi. Paljonhan tässä on hyvää, uutta ja raikasta mutta levyllinen Millionersiä ei oikein onnistu erottumaan edukseen siinä määrin kuin alku antaa odottaa.

Kappaleista Assault in space edustaa niin puhdasta kasaria, että mieleni minun tekevi kasvattaa rotanhäntä takatukan jatkeeksi. Loving you on pituudestaan huolimatta hieno jo pelkästään sampleksi luultavan lauletun lauseen takia. Yökerhomeininkiä aikuiseen makuun, sanoisin. Kivasti loppua kohti nouseva Delirious taas voisi olla vaikka robottien kansallislaulu. Myös Up to you imee mukaansa hörhöilevine bassokulkuinen.

Mikä viheltäen menee se laulaen tulee. Yksi extratähti napsahtaa levyn kansikuvasta…

Renek for Smackthejack.net

Photos copyright by KHY Suomen Musiikki Oy, 2007