STOP THE PRESS!

Nerdee – All About Us

nerdee21.Burning 4 you 2.Broken glass 3.Little words 4.Cold 5.Don’t 6.Cup of coffee 7.Ivy 8.Poison & cure 9.Not there 10.Suffer 11.Set me free 12.No can do 13.Over you 14.Let me inside 15.Just a day 16.All in your mind 17.Scars underneath 18.Burning 4 you (original).

DVD sisältää musiikkivideot Burning 4 you, Set me free, Broken glass, Cold, Ivy, Broken glass 2006, As you are ja Diamond station sekä Behind the Scenes of “Cold”- materiaalia.
Arvio: 3/5

Parista radiohitistä lähinnä muistettu Nerdee täyttää jo 12 vuotta ja tunkee markkinoille sen kunniaksi kokoelmalevyn ja DVD:n samassa paketissa. CD ainakin kertoo tosiaankin kattavasti sen, minkälaisesta pumpusta on kyse.

Ensin pari sanaa kansista. Kivoja promokuvia on kansi ja infolehdykkä pullollaan mutta jotenkin jälki on huteron näköistä. Toisekseen, lehdykässä on lyhyehkö englanninkielinen ’historiikki’ yhtyeestä sen sijaan, että bändin vaiheet olisi käyty läpi kunnolla ja vaikkapa myös suomeksi. Hieman ylimielisen oloista. Tulee heti mieleen, että yhtye itse ei seiso kokoelman takana ollenkaan vaan joku levy-yhtiön setä on keksinyt idean ja ajanut sen läpi kiireellä. Tämä selittäisi myös sen, että himpskatti soikoon, jos mukaan on laitettu DVD, jolle tunnetusti mahtuu tavaraa tuntitolkulla, niin miksi yhtyeestä ei ole edes haastattelua? Mukana on laiskasti vain kahdeksan musavideota, jotka sinällään ovat ihan laatutyötä, ja yksi lyhyt Behind the Scenes- lääppäisy. Ja levykannesta puuttuvat nimet, kuka on kukin…Pitäisikö kaikkien tietää automaattisesti bändistä kaikki? Raivostuttavaa.

Jos keskitytään pelkästään musiikkiin, niin eivät asiat hirveästi hioudu. Itse en ennestään tuntenut kuin ne pari radiossa soinutta hittistykeä ja odotin paljon. Nyt on kuitenkin niin, että kokoelma on auttamatta hieman tylsänpuoleinen. Helmiä toki joukosta löytyy mutta suurin osa kappaleista on yksinkertaisesti variaatioita teemasta. Paitsi että tekninen soitanta on ’vain’ perustasoa, ei kappaleiden kirjoituksessakaan jälki ole ollut kovin mielikuvituksekasta, mikä on sääli, sillä yhtye soi ajoittain todella potentiaalisesti ja laulaja Emily osaa hommansa, vaikkakin 18 biisin aikana hänenkin fraseerauksensa alkaa ehdottomasti väsyttää. Yhtye kaipaisi tuleville äänitteille terästäytymistä ja potkuja persuksille. Harmittavan pitkäveteinen on tämä kokonaisuus, ottaen huomioon, että kannessa on teksti Best of.

Kappaleista täytyy mainita se hyvä puoli, että ne eivät ole liian täyteen tupattuja vaan ihanan ilmavia. Tämä tuo osittain kappaleisiin sopivan savuista tunnelmaa mutta silti jotenkin raakilemaista, niin hyvässä kuin huonossakin. Selkeitä tajunnanräjäyttäjiä ovat esimerkiksi Cup of Coffee, jonka kauniista kertsistä oli oiva ajatus tehdä instrumentaali, Ivy, jonka rytminvaihdokset ja kuorobridget sykähdyttävät sekä hilpeän discoinen jamibiisi Let Me Inside. Itsestäänselvästi Cold on kertosäkeeltään suorastaan kuolematon mutta osoittaa bändin erään ongelmakohdan: A-osat. Niidenkin kun pitäisi toimia, jotta kappaleet kokonaisuutena saavuttaisivat klassikkostatuksen. Kertosäkeet usein nostavat kappaleen kuiville mutta A-osiin pätee melkeinpä ikävä totuus: Kun on kaksi kuullut, on kuullut ne kaikki. Kuivakka Just a Day, Not There ja Over You ovat räikeimpiä esimerkkejä siitä, että samaa zipaletta on sävelletty ja työstetty uudestaan ja uudestaan.

Nerdee on kuin venäläinen takapuolensuristin, joka ei mahdu takapuoleen ja surisee vain ajoittain. Tavallaan tämä meno on herttaista ja ideoita selvästi olisi mutta niitä ei ihan saada vietyä loppuun saakka vaan meno jumittaa johonkin puolimatkalle. Nuppu Stenrosin heleästi soivat urut ovat yksi valtti, jota yhtyeen kannattaisi hyödyntää enemmän, nyt pianot tuppaavat jäädä taka-alalle vaikka niillä voisi luoda legendaarisia riffejä ja vaihteluja sovituksiin. Ikävä kyllä tuntuu siltä, että Cold ja karaokeklassikko Broken glass ovat olleet vahingonlaukauksia, jonkalaisia yhtye ei pysty enempää tuottamaan vaikka mieluusti moista kuuntelisi. Toivottavasti olen pahasti väärässä ja bändi torhistautuu tulevaisuudessa koko voimaansa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Poko Rekords / EMI Finland, 2007