STOP THE PRESS!

Jalven veljet – Aamut joella – Songs and Visions from Finnish Nature

jalven_veljet1.Jopi Knuutinen: Aamut joella 2.Heikki Salo: Tuuli miehen viedä saa 3.Jore Marjaranta: Odotan 4.Marco Hietala: Valoisa päivä 5.Sakari Kuosmanen: Monta matkaa 6. Jopi Knuutinen: Maantiellä 7. Heikki Salo: Talven tuulisin päivä 8. Sakari Kuosmanen: Valoista pois 9.Matti Rytinki: Jokilaakson kuu 10.Kaitsu Kääriäinen: Allapäin 11. Sakari Kuosmanen: Tuuli

Levyn kääntöpuolella DVD, jossa samojen kappaleiden videot
Arvio: 4/5

Sain käteeni hieman suttuisen näköisen DVD-boksin, jossa lukee teksti Jahven Veljet! Taasko jotain gospelia, parahdan. Kun ottaa silmän käteen, huomaa, että kyseessä on JaLven Veljet ja että kyseessä on yksi Suomen ensimmäisiä DualDiscejä. eli siis yhden ja saman levyn toisella puolella on musiikki-CD ja toisella puolella DVD. Miksi tämä on pitänyt pakata DVD:n näköiseksi, kummastelee hän.

Mutta siis ihan ydinkysymys: Mikä helskutin Jalven Veljet? Kyseessä on kaveriporukka, jotka ovat soitelleet nuotiokitaraa ja harmitelleet kunnon biisien puuttumista moiseen tarkoitukseen. Mukana laulusolisteina pyörii Heikki Saloa, Jore Marjarantaa, Sakari Kuosmasta ja Marco Hietalaa. Suurin yllätys on kuitenkin CD:n sisältö: Tyylipuhdasta suomipoppia eikä yhtään vähemmän melodisemmasta päästä.

Songs and Visions from Finnish Nature, lupaa kannen alaotsake ja mikäs siinä. Kaikissa kappaleissa rämmitään syvällä nevalla pitkospuiden jo loputtua ja kuunnellaan tunturin kertovan ylisukupolvisia tarinoitaan Tapio Rautavaaran Rakovalkealla-klassikon hengessä. Eli puro pulppuaa ja kuusen alla yövytään karhu kainalossa, siinä on teemaa tälle levylle eikä se huono teema ole ollenkaan. Olisi helppo kuitata koko tekele naiiviksi pöljästelyksi mutta senpä varalta Jopi Knuutinen, Matti Rytinki ja Kaitsu Kääriäinen ovatkin luoneet merkillisen mahtavaa musiikkia, joka riisuu aseet ja kyynisyyden noin vaan. Kun lisäksi soitanta on pätevää, laulusuoritukset sydämellisiä ja meno kaikinpuolin ylvästä, on tämän äärelle mukava hiljentyä vaikkapa nappaamaan kuksasta korpikuusen kyyneliä ja muistelemaan kesäistä Tenon matkaa.

Heti alku lupaa hyvää: Aamut joella on yksinkertaisesti melodiana hyvä ja kuulaine kuoroineen ja räkäisine, elämänmakuisine tulkintoineen kappale jää mieleen kertalaakista ja sen muistaa vielä 20 tunnin päästäkin! Sakari Kuosmanen taas hiippailee olohuoneeseen saakka tunnelmoimaan Monta Matkaa upeasti akustisten kitarain helistessä. Maantiellä osoittaa, ettei V-M Loiri suinkaan ole ainoa pätevä Eino Leino-tulkki Härmämme maassa vaan Jopi Knuutinen intoutuu loistosuoritukseen, joskin häntä avittaa loistava sovitus ja soitto. Allapäin saa kananlihalle ja Jokilaakson Kuussa kateutta herättää taitavan eleetön mutta silti eläytyvä tulkinta. Ikävämpi puoli on, että heviäijä Marco Hietala ei ihan pääsee bravuuraamaan huippubiisillä vaan Valoisa Päivä on läpihuutojuttu. Heikki Salonkin kappaleet ovat ikävän tylsähköjä, vaikkakin Talven Tuulisin Päivä voisi olla ihan ehta Miljoonasateen albumiraita. Sakari Kuosmasen kappaleista taas joka ainoa on parempi kuin hänen uusimman soololevynsä ainutkaan laulelma, joka on jo sangen merkillistä.

DVD-osuus on hieman erikoinen. Ilman näitä väkisin väännettyjä tunnelmakuvituksiakin olisin pystynyt elämään mutta sinälläänhän ko. maisemat ovat uljasta nähtävää ja mikä etteivät sovikin kelpo kappaleiden kyytipojaksi. Maisemien väliin on leikattu laulajia ja soittajia studiossa työskentelemässä ja välillä joku käppäileekin jossakin. Kokonaisuus on vähän korninpuoleinen mutta yhdessä kappaleiden kanssa nautittuna toimii hyvin pienissä erissä. Miksi ihmeessä DVD:lle ei voitu laittaa jotain tietoa tästä projektista, sillä ainakin itse olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan tekijöiltä vaikkapa kommentteja etenkin sen jälkeen kun kuulee, miten hienoa musiikkia levyllä on.

Erikoisimpia näkemiäni virityksiä on kyllä tämä: Erikoinen paketti sisältää mainiota musiikkia, outoa meininkiä, kauniita maisemia ja salaperäistä tunnelmaa. Tätä ei tulla takuulla myymään ’yhtään’ kappaletta, mikä on hemmetin sääli, sillä nämä kappaleet ansaitsisivat tulla kuulluiksi.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by PanVision Publishing Oy, 2007