STOP THE PRESS!

The Higher – On Fire

the_higher1.Insurance? 2.Guts 3.Rock my body 4.Weapons wired 5.Histrionics 6.Movement 7.Can anyone really love young 8.Darkpop 9.DARE 10.31 floors 11.Our movie rules 12.Pace yourself (Patrick Stump remix)
Arvio: 3/5

The Higher on nuorten miesten muodostama rokettirolliyhtye Las Vegasista. Esikoislevynsä On Fire:n kannessa lupaillaan uudenlaista soundia mutta eipä ainakaan allekirjoittaneen korva juuri mitään mullistavaa levyltä erota. Hansonien ja vaikkapa Crazy Townin hengessä tässä surffaillaan sutjakkaasti.

Insurance? potkii alussa lujaa ja lupaa hyvää vielä kertosäkeen tuodessa hiljaa lipuvat raskaammat kitarat framille mutta siihenpä se idea sitten jääkin. Oikeastaan kaikki levyn kappaleet voisi kuitata hirveällä sanaparrella ’ihan kiva’. Rock My Body on hieman velkaa Don Henleylle Boys of the Summer- soundista ja Darkpopin urut ovat kerrassaan höpsöt. Weapons Wired:n mustalaiskitarat ja discorummut toimivat hauskasti ja 31 Floors on näennäisestä rankkuudesta huolimatta utuinen ja sopivan lupsakka. DARE voisi nousta reippaana kesärallatuksena muiden yläpuolelle mutta mukava meininki on siinäkin pilattu liialla pituudella. Levyltä löytyy myös piilobiisi, joka on aivan turhaa tavaraa.

The Higher on muodikasta MTV-perusskeittipoprockia, tosin mukavilla Jamiroquai-mausteilla ryyditettynä. Monenkaan kuuntelun jälkeen kannen lupaukset eivät osoittaudu kattaviksi mutta lukuisia piilotettuja yksityiskohtia aistit kyllä levyltä poimivat. Laulaja Seth Trotterin repertuaari on tämänkaltaiseen musiikkiin kohtalaisen laaja ja sitä on mukava kuunnella. Tuntuu siltä, että kappaleista on koetettu vääntää mahdollisimman tarttuvia hiki otsalla kimmeltäen mutta siinä ei aivan täysin ole onnistuttu. Tuloksena on itse asiassa tyypillisenkin 00-lukulaista teflonpoppia, joka liukuu ja potkii sujuvasti eteenpäin mutta jonka tarttumapinnat ovat vähissä.

On Fire:n parhaat panokset on ladattu alkuun, sillä viidennen kappaleen jälkeen ovat ideat loppuneet ja loppulevy alkaa jomottaa. Yhtyeen taito ei riitä kikkailuun tai kappaleiden sovitusten variointeihin ja näin kappaleista tulee tasapaksuja ja peräti yhdentekeviä. Yksinkertaistettuna The Higher toistaa itseään liiaksi. Huolimatta siitä, että poljento äityy välistä sangenkin mukiinmeneväksi ja kokonaisuudesta sinällään jää vauhdikas vaikutelma, ovat eväät kuitenkin hieman ohuenlaiset suurempaan yleisön villitsemiseen. no, teinitytöthän tämän ostavat kuolaten mutta pysyvämpää ilmiötä halutessa on The Higherin panostettava ensi kerralla soittoon, sovitukseen ja monisyisempiin kappaleisiin. Jos Amerikan Yhdysvallat kuuluisi Eurooppaan, voisi se lähettää The Higherin Euroviisuihin ja täydestä menisi…

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Epitaph Europe, 2007