STOP THE PRESS!

Aleksi Ojala – Koditon mies

koditon_mies1.Kalliomaalaukset 2.Ennen kuin meet nukkumaan 3.Koditon mies 4.Rakastaa ja tulla rakastetuksi 5.Tartu hetkeen 6.Se oikea 7.Niin kuin aina ennenkin 8.Ainoa (osa 1) 9.Ainoa (osa 2) 10.Västäräkki 11.Jotain kaunista
Arvio: 4/5

Aleksi Ojalalla on vaikea homma tapella kapeasta paikasta lämpötyynyn päällä, kun samaan rakoon on tunkemassa Olavi Uusivirtaa ja Jani Wickholmia ja keitä kaikkia siellä nyt hosukaan. Ojalan eduksi täytyy todeta, että mies on kehittynyt toisella levyllään lauluntekijänä ja muusikkona siinä määrin, että toisin kuin debyytin ’Sydämet ja nuolet’ jälkeen olisi voinut kuvitella, saattaa Ojalalla olla vielä pitkälti sarkaa kynnettävänään. Koditon mies on nimittäin kelpoa kamaa.

Aleksi Ojalan tulkinnassa jo ensimmäisellä levyllä ainakin itseäni ihastuttaneet, vihastuttaneet ja ihan varmasti ihmetyttäneet epärytmitys-lyriikat ovat nyt muotoutuneet melkeinpä tavaramerkiksi ja ne eivät enää häiritse. Niiden myötä Ojala erottuu vaikka uudelle kuulijalle mokoma säe-tavukaavojen hylkääminen kuulostaakin erikoiselta. Homma on saatu toimimaan oikein hyvään tahtiin ja multi-instrumentalisti Ojalan menosta huokuu rento ote. Voisi olettaa, että miehellä on siviilityö eikä täten isompaa huolta musiikillisen tulevaisuuden onnistumisesta. Faneja tällä varmasti saa, ehkä paljonkin, mutta tosi isoa nimeä Aleksi Ojalasta tuskin tulee. Sellaiseen musiikki on perus-eppunormaali-kaavaan nähden hieman liian persoonallista ja etenkin sanoitukset niin omintakeisia, että kulmat nousevat. Me like. Sanoitukset perustuvat pitkälti hokemiin ja toistoon mutta tyyli toimii tässä.

Levyn avaa Kalliomaalaukset, jonka psykoottinen hullurumpu luo levotonta tunnelmaa kunnes lopussa alkaa suoraviivainen donhuonoilu. Kappaleen loppu rämisee kerkeästi ja miellyttää korvaa. Kodittoman Miehen tunnetuin kappale on radioissa soinut Rakastaa ja Tulla Rakastetuksi, josta mieluusti näkisi tulevan kesän ykköshitin. Kappale on nimittäin äärettömän toimiva sekoitus suomipoppihuttua ja discohumppaa, joka toimii mielettömän hienosti. Toivottavasti mies saa tästä Animalia-mainoksesta sen hamuamansa hitin, johon kappaleen peräti koskettaviksi yltyvissä lyriikoissa viittaa. Niin Kuin Aina Ennenkin antaa pirteän uuden näkökulman nyyhkyerobiisiin ja Ainoa-kaksikon ykkösosa muistuttaa pulppuilevassa eteerisyydessään Peter Gabrielin ja Kate Bushin Don’t give up-megahittiä sadan vuoden takaa. Jotain kaunista on hieno lopetus, johon on ladattu paljon ajatuksia.

Aleksi Ojala voisi olla viides baritoni. Jos laulutyyli olisi enää yhtään enemmän kalleaholamainen, niin…no, sitten se olisi. Don Huonot tulee muutenkin mieleen levyn varrella useammin kuin kerran mutta eipä se nyt sinällään paha juttu ole. Jotenkin kierolla tavalla Aleksi Ojalasta voisi kaavailla myös jonkinlaista miespuolista Maritta Kuulaa, sillä musiikki on piristävän epäkliinistä ja se kestää hyvin kuuntelua. Ihan ei biisimateriaali puhkea vielä tälläkään levyllä täyteen kukkaansa, sillä useasta kappaleesta ei oikein keksi mitään sanottavaa, hyvää tai huonoakaan, mutta onneksi kokonaisuudella on tarpeeksi monta upeaa laulua, jotta kaiken kaikkiaan Koditon Mies valahtaa plussan puolelle.

Aleksi Ojala ansaitsee sen oman kehänsä suomisarjassa, sillä hänen musiikkinsa on persoonallisella otteella maustettua, mukiinmenevää suomipoppia, jonka sanoitukset ovat tutustumisen arvoisia. ”Enkä mä rikastu vaikka pari kriitikkoo yltyis mua kehumaan…”laulaa Aleksi. No ei voi mitään mutta kehutaan nyt silti vähäsen. Pienin varauksin: Seuraavalle levylle vielä tiukempi paketti, jookos!

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Universal Music Company, 2007